‘Objavite registar agresora i ratnih profitera’

Autor: Agencija VLM , 16. prosinac 2012. u 12:25
Predrag Matić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Trebali su najprije razvrstati registar u tri kategorije i pokloniti braniteljima registar lažnih branitelja, tvrde.

Uoči skore objave registra branitelja priopćenjem za javnost oglasio se i Renato Šelj iz HVIDRA-e Črnomerec. Iako objavu pozdravlja, smatra da Ministarstvo branitelja nije napravilo pravu stvar, a koju su oni predlagali, tj. da se prije objave registar razvrsta u tri kategorije: dragovoljac iz Domovinskog rata – osoba koja se na poziv savjesti uključila u, stvaranje i obranu RH, branitelj iz Domovinskog rata – mobilizirani ili na druge načine aktivirani pripadnici vojske, policije, civilne zaštite i dr. te sudionik Domovinskog rata – sve ostale osobe obuhvaćene Zakonom.

– Takvo razvrstavanje koje bi predstavljalo svojevrsnu reviziju, jasno bi dalo do znanja kome nije mjesto u registru. To razvidno nikome nije u interesu pa će najavljena objava postati sama sebi svrha, dok će rješavanje očitih nepravilnosti biti prepušteno stihiji. To ne možemo prihvatiti i sa takvim se načinom objave koji će prouzročiti nova nezadovoljstva, a sigurno nosi i određene opasnosti, ne slažemo. Osobe na koje se kao „lažne“ aludira, imaju „sređenu“ dokumentaciju o sudjelovanju u Domovinskom ratu, vjerojatno bolje i ažurnije od pravih branitelja, pa se može pretpostaviti i to gdje treba tražiti krivce za takvo stanje. Ima više tvornica koje su proizvodile „branitelje“, a najveća od njih je politika, tvrdi Šelj.

Smatraju da je Ministarstvo branitelja imalo dovoljno vremena provesti sve radnje koje bi za rezultat imale otkrivanje „kukolja u žitu“ te objaviti registar lažnih branitelja kao“ božićni poklon“ prije svega pravim braniteljima, a nakon toga i javnosti.

– Zahtijevamo također i objavu registara koji bi hrvatskoj javnosti svakako trebali biti mnogo važniji i zanimljiviji , kao na primjer Registar agresora na RH, ratnih profitera, dezertera ili onaj korisnika povlastica slijedom sudjelovanja u NOB-u, poručuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close