Objave o radu Inine maloprodaje – reagiranje kompanije

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2016. u 16:32
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno je sukladno zakonu pri čemu se maloprodajno poslovanje ne izdvaja iz Ine.

Nastavno na tvrdnje koje je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Sisku iznio g. Predrag Sekulić ispred sindikata Nova solidarnost, a koje su prenijeli mediji, u Ini ističu kako se radi o namjernoj netočnoj interpretaciji činjenica i podataka vezano uz rad Inine maloprodaje.

Uvođenje novog modela upravljanja maloprodajom provedeno je sukladno zakonu pri čemu se maloprodajno poslovanje ne izdvaja iz Ine. Sva maloprodajna imovina, benzinske postaje i roba na benzinskim postajama ostaju u Ininom vlasništvu te su novim modelom upravljanja samo poslovi operativnog upravljanja Ininim benzinskim poslovima predani na upravljanje tvrtki INA Maloprodajni servisi d.o.o. koja je u stopostotnom vlasništvu Ine. Sukladno tome i svim radnicima koji su obavljali  poslove na Ininim benzinskim postajama ponuđen je prelazak na rad u INA Maloprodajne servise d.o.o.

Novi model upravljanja Ininom maloprodajnom mrežom pokrenut je temeljem Sporazuma kojeg su ljetos potpisala tri sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora za Inu, d.d. (INAŠ – Sindikat naftne djelatnosti, Sindikat naftnog gospodarstva – SING i Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske – EKN), Radničko vijeće Ine te predstavnici INA Maloprodajnih servisa d.o.o. i Ine. Navedeni Sporazum je rezultat konstruktivnog socijalnog dijaloga, a potpisnici su se složili da je dogovoreni model s jedne strane poslovno održiv, a da s druge strane osigurava sigurnost zaposlenja te primjerenu razinu prava radnika unutar INA Grupe koja je potvrđena i odgovarajućim Kolektivnim ugovorom, kaže se u priopćenju.

Svim radnicima na Ininim maloprodajnim mjestima ponuđen je prelazak u novu tvrtku unutar INA Grupe uz kontinuitet staža, materijalna prava prilagođena tržištu rada koja su još uvijek konkurentna primanjima na maloprodajnom tržištu te šestomjesečno obeštećenje razlike plaće. Radnici koji nisu željeli prijeći u novu tvrtku bit će zbrinuti sukladno kolektivnom ugovoru te će dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka. Važno je naglasiti da su se potrebna radna mjesta popunila novim zapošljavanjem kako bi se osigurao nesmetani rad svih benzinskih postaja.

Također želimo istaknuti da se u Ini njeguje najviši standard socijalnog dijaloga te da poslodavac, sukladno zakonskim propisima, internim aktima i Kolektivnom ugovoru, omogućuje nesmetano sindikalno djelovanje i udruživanje. Suprotne tvrdnje pokazuju nepoznavanje zakonskih okvira djelovanja sindikata od strane predstavnika novoosnovanog sindikata te se na taj način navodi javnost na krive zaključke, zaključuju u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close