Objašnjeno zašto za neplaćeni račun stižu čak 3 ovrhe

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2017. u 08:24
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Rokovi zastare točno bi trebali biti definirani, i nakon toga, govori, ovršna pisma od odvjetnika, sudova i javnih bilježnika ne bi smjela dolaziti.

Objedinjena uplatnica za više usluga, ali opomene od svake podružnice pojedinačno. Također, za svaku od naknada i usluga koje pruža Zagrebački holding različito je vrijeme zastare, pa samim time i ovrhe Zagrepčanima koji nisu platili komunalije dolaze u različito vrijeme, piše Večernji list.

“Zakon se mora mijenjati”

– Preko jedinstvene uplatnice plaća se komunalna naknada, naknada za uređenje voda, stambena pričuva, naknada za odvoz komunalnog otpada i naknada za potrošnju vode, ali na računu točno stoji koliki je iznos za svaku od navedenih usluga – objasnili su u Holdingu, unutar kojeg se ti iznosi, nakon što Zagrepčani plate komunalije, preusmjeruju na račune svake podružnice pojedinačno. Brigu o neplatišama, točnije o slanju opomena i pokretanju postupka ovrhe vode zatim Vodoopskrba i odvodnja (ViO), Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo (GSKS) i Čistoća. Uz pričuvu, posao primjerice GSKG-a, koji u pravilu dužnike ovršuje jednom u dvije godine, je i komunalna naknada te naknada za uređenje voda, dok će opomene ne plati li se potrošnja vode ipak poslati ViO.

– To je, nažalost, jedan od apsurda kod nas općenito. Previše je onih koji izvlače novac od građana. Samo za vodu, primjerice, postoji sedam različitih vrsta usluga s različitim zastarnim rokom – objasnio je Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, koji smatra kako bi se čitav ovršni zakon iz temelja trebao mijenjati. Ocjena njegove ustavnosti te usklađenost s direktivama Europske unije prvi je korak u njegovu poboljšanju, ističe Rkman te dodaje da se ovršni postupci u Hrvatskoj najčešće svode na odugovlačenje i pogodovanje trgovcu.

Zagrebparking najsporniji

– Ne dogodi se rijetko da na naplatu ljudima dolazi nešto što je staro i po 15 godina, a u takvim slučajevima odnos zateznih kamata prema glavnici zna biti i 50 prema jedan. Konkretno, glavnica od 600 kuna naraste na ukupni iznos od 20 tisuća kuna – kaže Rkman pa ističe kako ovrhe ne bi smjele dolaziti kao iznenađenja. Rokovi zastare točno bi trebali biti definirani, i nakon toga, govori, ovršna pisma od odvjetnika, sudova i javnih bilježnika ne bi smjela dolaziti.

Što se tiče Zagrebačkog holdinga, koji je 2010. godine proveo šezdesetak tisuća ovrha, i to za neplaćene račune za odvoz komunalnog otpada, vodu i režijske troškove, pa čak i za nepodmirivanje troškova dodjele grobnog mjesta i troškova ukopa, najspornije su ovrhe koje dolaze onima koji odbijaju platiti kaznu Zagrebparkingu, koji, zapravo, izdaje cjelodnevne karte.

Komentirajte prvi

New Report

Close