Objašnjeno zašto za neplaćeni račun stižu čak 3 ovrhe

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Rokovi zastare točno bi trebali biti definirani, i nakon toga, govori, ovršna pisma od odvjetnika, sudova i javnih bilježnika ne bi smjela dolaziti.

Objedinjena uplatnica za više usluga, ali opomene od svake podružnice pojedinačno. Također, za svaku od naknada i usluga koje pruža Zagrebački holding različito je vrijeme zastare, pa samim time i ovrhe Zagrepčanima koji nisu platili komunalije dolaze u različito vrijeme, piše Večernji list.

“Zakon se mora mijenjati”

– Preko jedinstvene uplatnice plaća se komunalna naknada, naknada za uređenje voda, stambena pričuva, naknada za odvoz komunalnog otpada i naknada za potrošnju vode, ali na računu točno stoji koliki je iznos za svaku od navedenih usluga – objasnili su u Holdingu, unutar kojeg se ti iznosi, nakon što Zagrepčani plate komunalije, preusmjeruju na račune svake podružnice pojedinačno. Brigu o neplatišama, točnije o slanju opomena i pokretanju postupka ovrhe vode zatim Vodoopskrba i odvodnja (ViO), Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo (GSKS) i Čistoća. Uz pričuvu, posao primjerice GSKG-a, koji u pravilu dužnike ovršuje jednom u dvije godine, je i komunalna naknada te naknada za uređenje voda, dok će opomene ne plati li se potrošnja vode ipak poslati ViO.

– To je, nažalost, jedan od apsurda kod nas općenito. Previše je onih koji izvlače novac od građana. Samo za vodu, primjerice, postoji sedam različitih vrsta usluga s različitim zastarnim rokom – objasnio je Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, koji smatra kako bi se čitav ovršni zakon iz temelja trebao mijenjati. Ocjena njegove ustavnosti te usklađenost s direktivama Europske unije prvi je korak u njegovu poboljšanju, ističe Rkman te dodaje da se ovršni postupci u Hrvatskoj najčešće svode na odugovlačenje i pogodovanje trgovcu.

Zagrebparking najsporniji

– Ne dogodi se rijetko da na naplatu ljudima dolazi nešto što je staro i po 15 godina, a u takvim slučajevima odnos zateznih kamata prema glavnici zna biti i 50 prema jedan. Konkretno, glavnica od 600 kuna naraste na ukupni iznos od 20 tisuća kuna – kaže Rkman pa ističe kako ovrhe ne bi smjele dolaziti kao iznenađenja. Rokovi zastare točno bi trebali biti definirani, i nakon toga, govori, ovršna pisma od odvjetnika, sudova i javnih bilježnika ne bi smjela dolaziti.

Što se tiče Zagrebačkog holdinga, koji je 2010. godine proveo šezdesetak tisuća ovrha, i to za neplaćene račune za odvoz komunalnog otpada, vodu i režijske troškove, pa čak i za nepodmirivanje troškova dodjele grobnog mjesta i troškova ukopa, najspornije su ovrhe koje dolaze onima koji odbijaju platiti kaznu Zagrebparkingu, koji, zapravo, izdaje cjelodnevne karte.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve