Obiteljska putovanja u Europi u porastu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. kolovoz 2016. u 13:26
Foto: Thinkstock

Najpopularnija destinacija za obitelji je Španjolska, gdje se ostvari oko 15 posto takvih putovanja, dok je na drugom mjestu Francuska, a potom Njemačka

Obiteljska putovanja u inozemstvo u europskim su zemljama u stalnom porastu, a samo prošle godine na takva je putovanja otišlo oko 78 milijuna Europljana, pokazuje nova analiza istraživačke kuće IPK International i svjetske turističke burze ITB Berlin.

"Zadnjih deset godina prosječna godišnja stopa rasta obiteljskih putovanja odnosno odmora s djecom mlađom od 15 godina bila je oko 2 posto, što je slično stopi rasta svih turističkih putovanja Europljana. Ove se godine očekuje nastavak takvog trenda te premašivanje lanjskih oko 640 milijuna noćenja u Europi ostvarenih tijekom obiteljskih odmora", ocjenjuju temeljem analize iz IPK-a, ističući da je za obiteljska putovanja omiljeno odredište Europa, u kojoj se ostvari oko 90 posto takvih putovanja Europljana.

Španjolska najtraženija, Njemačka s jakim rastom

Najpopularnija destinacija za obitelji je Španjolska, gdje se ostvari oko 15 posto takvih putovanja, dok je na drugom mjestu Francuska, a potom Njemačka, u kojoj je zadnjih nekoliko godina zabilježen visok rast u tom segmentu, i to ne samo zbog njemačkih obitelji koje rado provode odmore u svojoj zemlji, nego i zbog obitelji iz drugih zemelja.

"Još 2007. Njemačka je u tom segmentu bila na šestom mjestu, iza Španjolske, Francuske, Italije, Austrije i Turske, no sada je sasvim druga slika, Njemačka je na trećem mjestu s gotovo udvostručenim brojem obiteljskih turista, a zemlje koje su prije bile ispred sada su iza", napominju iz IPK, dodajući da su izvan Europe najpopularnije obiteljske destinacije SAD, Egipat, Maroko, Tunis i Tajland.

Tržišta s kojih, pak, najviše obitelji s mlađom djecom putuju na odmore u inozemstvo su Njemačka, Velika Britanija i Francuska, koje zajedno čine više od jedne trećine europskih obiteljskih turista.

Najpopularniji odmori uz more i jezera, city break i kružne ture

Najpopularnija i najtraženija odredišta obiteljskih putovanja su ona s plažama uz more i na jezerima, gdje se ostvaruje dva od pet takvih putovanja, pri čemu je glavna motivacija za putovanje opuštanje, sunčanje i kupanje, ali i dobra hrana i piće.

Slijede obiteljska putovanja u gradove na tzv. city break ili kratke gradske odmore, no iako je generalno potražnja obitelji za takvim putovanjima u zadnjih nekoliko godina porasla za oko 17 posto, ipak su takva putovanja obitelji još uvijek daleko ispod broja onih na plaže i mora.

Kružne ture sa 15 postotnim udjelom treća su najpopularnija vrsta za obiteljski odmor.

Hoteli i iznajmljivanje kuća najtraženiji tip smještaja, a internet za informacije i rezervacije

Više od 50 posto obitelji na putovanjima se odlučuje za boravak/smještaj u hotelima, koji s tim segmentom zadnjih deset godina bilježe rast, pogotovo hoteli sa četiri zvjezdice u kojim se ostvaruje prosječno oko 25 posto svih noćenja iz segmenta obiteljskih putovanja.

Drugi najvažniji tip smještaja za obiteljska putovanja su iznajmljene kuće za odmor i apartmani, koje su, kako kažu istraživači, popularnije među obiteljima nego u ukupnom tržištu odmora, dok se primjerice potražnja obitelji za privatnim smještajem (u domaćinstvima) smanjila odnosno gotovo prepolovila.

Pri planiranju godišnjih odmora i drugih putovanja, obitelji s djecom o odredištima najčešće se informiraju putem interneta, dok ih samo jedna trećina konzultira turističke agencije, a četvrtina savjete od prijatelja i rodbine.

I za rezerviranje putovanja i odmora internet je obiteljima najvažniji kanal u zadnjih nekoliko godina, a samo prošle godine gotovo tri četvrtine svih obiteljskih odmora su rezervirana online, a samo oko četvrtine preko turističkih agencija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Obiteljska putovanja u Europi u porastu

Sa prosječnom hrvatskom plaćom od 5,640 kn sve je moguće

New Report

Close