Obitelj Palumbo u svoju grupaciju želi i Viktor Lenac

Autor: Josip Bohutinski/VL , 09. kolovoz 2018. u 14:28
Talijani su željeli biti strateški partner Uljanika/Goran Kovačić/PIXSELL

Palumbo group je dionice stekao kupnjom i temeljem ugovora sa zadarskom Tankerskom plovidbom.

Talijanska grupacija Palumbo stekla je 40,52 posto dionica brodogradilišta Viktor Lenac zbog čega je za nju nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje te hrvatske tvrtke.

Po podacima iz objave, Palumbo Group drži 3.067.289 dionica ili 18,24 posto, a tvrtka P&L Shiprepair Holding Limited s Malte, a koja je također u vlasništvu obitelji Palumbo posjeduje 3.745.572 dionice ili 22,28 posto dionica Lenca. 

Kupnja dionica
Palumbo group je svoje dionice stekao kupnjom na uređenom tržištu, a P&L temeljem ugovora sa zadarskom Tankerskom plovidbom. Većinski vlasnici Lenca su do stjecanja dionica te tvrtke od strane Palumba, bili Uljanik i Tankerska plovidba. Palumbo Group je inače bio zainteresiran da postane strateški partner Uljanika u koji je u međuvremen ušla tvrtka Kermas energija Danka Končara.

 

1737 brodova

isporučila je grupacija Palumbo u zadnjih 5 godina

Sjedište Palumbo Group je u Napulju, a radi se o obiteljskoj tvrtki s tradicijom dugom 51 godinu. Njeni dioničari su Antonio Palumbo, koji drži 57,5 posto dionica te njegova supruga Anna Antonietta D'ausilio, koja u vlasništvu ima 42,5 posto dionica grupacije.  Dioničari tvrtke P&L su pak njihovi sinovi Giuseppe i Raffaele Palumbo, koji imaju po 50 posto udjela.

Tvrtku je pak utemljio Antonijev otac, Salvatore i to kao malu stolarsku i metalsku raidonicu koja je bila dobavljač za lokalnu brodogađevinu industirju. U Palumbu kažu da danas predstavljaju najveću mrežu za opremanje i popravak brodova na Mediteranu, ali i šire. Glavne djelatnosti grupacije su brodogradnja, izgradnja jahti po narudžbi i jedinstvenim mogućnostima popravka. Palumbo group ima mrežu od 8 brodogradilišta u Sredozemlju i jedno na Atlantskom oceanu, dva nova gradilišta, 14 pristaništa, od kojih jedno predstavlja drugo najveće pristanište u Europi.

Poslovanje Lenca
U zadnjih pet godina grupacija je isporučila 1737 brodova te obnovili 341 jahtu. U grupaciji radi više od 900 ljudi, a zapošljava više od 100 inžinjera i konstruktora. Brodogradilište Viktor Lenac, pak osnovano je 1896. godine, i jedno je od najvećih brodogradilišta u djelatnosti remonta, preinaka i offshora na Sredozemlju.

Tvrtka je lani ostvarila ukupni poslovni prihod od 514,5 mil. kuna, uz operativnu dobit nakon amortizacije od 53,9 mil. kuna. Predstavljajući poslovne rezultate za 2017. iz Lenca su poručili da ostvarena neto dobit u visini 36,5 mil. kuna, uz neto profitnu maržu od 7,1% govori da je operativna učinkovitost proizvodnog sustava podignuta na višu razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close