O zakonu o RBA zadrugama presuđuje Sud EU

Autor: Valentina Wiesner/VL , 15. kolovoz 2018. u 22:00
Saborski zastupnik Marin Škibola 'otac' je zakona/Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je EK dala negativno mišljenje, dokument ide na višu instancu.

Negativno mišljenje koje je Europska komisija dala o Zakonu o RBA zadrugama, na pitanje sutkinje Općinskog suda u Rijeci – Stalne službe na Rabu za potrebe spora koji je dužnica pokrenula za proglašenje ništetnosti, zabrinulo je klijente koji su vjerovali da je tzv. lex Škibolom njihova situacija definirana, no to još ne znači da će zakon "pasti".

Sljedeća je instanca Sud EU u Luksemburgu, koji daje konačan pravorijek o usklađenosti zakona s europskom legislativom.

O zakonu se očitovala i država koja ga brani, no kakve su protuargumente uložili još je nemoguće saznati jer je sudski postupak još u tijeku.

EK je za Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom odgovorila sutkinji da je u suprotnosti s europskim pravnim normama. Marin Škibola, neovisni zastupnik koji se smatra "ocem" zakona prihvaćenog u Saboru, poručuje da mišljenje EK nema pravni značaj i da je mjerodavan isključivo Sud EU, no ne sumnja u održivost zakona.

Michael Spitzer, glavni koordinator za Hrvatsku Raiffeisen grupacije Štajerske, poručuje da je mišljenje EK jasan pokazatelj da zakon ne može predstavljati polazište za djelovanje hrvatskih sudova.

Komentirajte prvi

New Report

Close