Sjednica o upravljanju državnom imovinom i reformi područne (regionalne) samouprave

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2016. u 14:12
Foto: Press

Na sjednici se s predstojnikom DUUDI-ja Tomislavom Bobanom razgovaralo o upravljanju državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk osvrnuo se i na plakate s porukom Dobrodošli u Zadarsku regiju! koji su osvanuli u Šibeniku.

U Domu Zadarske županije održana je 42. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Članovima Izvršnog odbora pridružio se i predstojnik Državnog ureda za upravljanje imovinom Tomislav Boban s kojim su razgovarali o upravljanju državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Upravo će ova problematika biti jedna od glavnih tema V. Foruma hrvatskih i poljskih regija koji će se održati u Dubrovniku od 10. do 12. svibnja 2016. godine, a na kojem će Poljska predstaviti uspješne primjere revitalizacije takvih objekata.

Hrvatska u svom vlasništvu ima znatan broj napuštenih vojnih objekata koji u ovom trenutku predstavljaju mrtvi kapital. Kad im se pridodaju i napušteni gospodarski objekti, jasno je da je riječ o golemom potencijalu koji se može i treba staviti u službu razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

„Imamo i velikih problema, i onih koji se čine minorni, ali zaustavljaju vrijedne milijunske projekte. Takvih je primjera, nažalost, puno. Cilj nam je odblokirati sustav i učiniti ga realnijim“, rekao je Boban i istaknuo da postoji niz čvrstih razloga zbog kojih bi dio nekretnina trebalo dati na upravljanje lokalnoj zajednici.

U nastavku sjednice razgovaralo se i o ulozi Hrvatske zajednice županija u reformi lokalne i područne (regionalne) samouprave, a predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk osvrnuo se na plakate s porukom Dobrodošli u Zadarsku regiju! koji su osvanuli u Šibeniku.

„Hrvatska zajednica županija ovom je kampanjom željela građane potaknuti na razmišljanje o lokalnom identitetu. Činjenica je da bi okrupnjavanje županija u pet ili sedam regija na nacionalnoj razini, dovelo do toga da poneki regionalni centar hijerarhijski i teritorijalno potpadne pod neki susjedni. Dakle, bilo kakvo prekrajanje Hrvatske trebaju odobriti prije svega građani. Bez njihove podrške takvi potezi ne vrijede. U Hrvatskoj zajednici županija i dalje stojimo kod toga da je bit u funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koja bi ojačala hrvatske županije, a ne u njihovom broju“, rekao je Pauk.

Članovi Izvršnog odbora uputili su se nakon sjednice u Sveti Filip i Jakov na otvorenje 16. festivala cvijeća Zadarske županije te posjetiti akciju Zaklade Ana Rukavina kojoj je Hrvatska zajednica županija suorganizator.

Komentirajte prvi

New Report

Close