Nužno udruživanje voćara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2014. u 16:00
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Udruživanje voćara te partnerski odnos sa otkupljivačima i trgovcima nužni su za opstanak voćarstva, istaknuto je na okruglom stolu “Hrvatske jabuke-loša cijena ili slaba kvaliteta”, održanom u srijedu u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Udruživanje voćara te partnerski odnos sa otkupljivačima i trgovcima nužni su za opstanak voćarstva, istaknuto je na okruglom stolu "Hrvatske jabuke-loša cijena ili slaba kvaliteta", održanom u srijedu u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Banjavčić ustvrdio je kako je voćarstvo danas na koljenima, desetak godina sadili su se novi nasadi bez pravog nadzora, bez konzultacije, na kojekakvim prostorima i u kojekakvim uvjetima.

Voćnjaci su posađeni u različitim uvjetima, nemamo rajonizaciju i to je problem. U Njemačkoj i Italiji imaju rajoniziranu i koncentriranu proizvodnju što olakšava logistiku i ona je tada jeftnija. Kod nas se mora voziti katkad roba i 500 kilometara u hladnjaču, što je jako skupo i povećava troškove, rekao je Banjavčić. Smatra da se voćari, kako bi opstali, moraju udruživati.

Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković je istaknuo kako konačno treba utvrditi istinu o hrvatskoj jabuci. Treba reći da hrvatski proizvođači znaju proizvoditi i mogu se nositi sa europskom kvalitetom, jer se pojavljuju priče od strane otkupljivača kako ne znamo proizvoditi i kako imamo zastarjeli sortiment, što nije istina.

Hrvatski proizvođači proizvode istu količinu jabuka po jedinici površine kao i europski, to je oko 40 tona po hektaru prve klase. Ako se ide s većom proizvodnjom onda se ne proizvodi kvaliteta, kazao je Ivković.

Naveo je kako je još uvijek puno jabuka na stablima te kako nije otkupljeno više od 30 posto jabuka. Prva klasa otkupljivala se od 1,2 do 1,4 kn/kg, a druga od 0,80 kn do 1,1 kn/kg.

Otkupljivači su kalkulirali prije berbe, rekli su da neće ništa otkupiti i nisu davali box palete proizvođačima, kazao je Ivković napominjući i kako su proizvođači uglavnom počeli propadati jer ne mogu proizvoditi jabuku ispod cijene koštanja.

Rekao je i kako su otkupljivači i proizvođači prošle godine imali kakav takav fer odnos, no ove godine to nije tako.

Ukazao je i na nedostatak hladnjača u domaćoj proizvodnji te dodao kako se voćari trebaju udružiti, imati svoje hladnjače i onda zajednički nastupati prema trgovcima.

Vlasnik Agrofructusa Denis Matijević napominje kako je ova godina bila teška zbog vremenskih neprilika, ali i zbog činjenice da se godinu dana nalazimo na globalnom tržištu koje je očito neke "malo šokiralo".

Na pitanje kako komentira podatak da je otkupljeno samo 30 posto domaće jabuke kazao je da je što se tiče njihovih kooperanata jabuka otkupljena i uskladištena. No, napominje kako su na 100 kilometara od njih četiri hladnjače, od kojih su tri poluprazne.

Što se klasiranja jabuke tiče rekao je kako oni jabuku prve klase tako i deklariraju, prvu su klasu otkupljivali od 1,5 kn/kg do 2 kn/kg, a druga klasa je u pravilu 50 posto niže cijene od prve, s tim da se nisu spuštali ispod 1 kn/kg.

Komentirajte prvi

New Report

Close