‘Nužno je povećati zaposlenost i produljiti radni vijek’

Autor: Ana Blašković , 27. lipanj 2017. u 22:01
Željko Bedenic, čelnik RMOD-a/Davor Višnjić/PIXSELL

Iz Raiffeisen MOD-a traže mogućnost ulaganja u JPP, infrastrukturu i obnovljive izvore.

Zbog neumoljivih demografskih trendova u Hrvatskoj su nužni zahvati u postojeći mirovinski sustav, poručeno je s 15. godišnjice Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva (RMOD), jedinog MOD-a ovlaštenog za isplatu mirovina iz II. i III. stupa.

Još 2015. Hrvatska je imala 4,2 milijuna stanovnika, a 2060. bit će nas milijun manje. Demografsko starenje problem je čitave Europe, a Norveška koja je izdvojena kao svijetli primjer, problem je riješila imigracijom zbog koje danas ima veći broj rođenih nego umrlih. Alternativa je, ističu u RMOD-u, značajno produljenje radnog vijeka kako bi visina mirovina bila održiva.

Zbog toga je nužno smanjiti neaktivno stanovništvo za 0,9 posto godišnje, odnosno povećati udio zaposlenih u radno sposobnoj populaciji koji u Hrvatskoj iznosi tek 56 posto (u Švicarskoj 80%) te produljiti staž za godinu dana svakih deset godina kako bi 2060. radni vijek trajao 38 godina. U međuvremenu novi zakon o MOD-ovima treba uskladiti s EU direktivama te redefinirati način njihova funkcioniranja, instrumente ulaganja dovesti u sklad s obvezom usklađivanja mirovina, ispraviti nedorečenosti te donijeti pravilnike za tehničku isplatu mirovina.

Kako ističu u RMOD-u na čijem je čelu Željko Bedenic, zbog postojećih limita (zbog kojih je 96 posto od 475 milijuna kuna u obveznicama), teško je adekvatno zaštititi imovinu pod upravljanjem od rizika novih kriza, inflacije… i zato od države traže da im proširi lepezu ulaganja u javno-privatna partnerstva (bolnice, domove zdravlja, škole), kao i investicije u infrastrukturu i obnovljive izvore energije gdje je garant država.

Komentirajte prvi

New Report

Close