Nudimo akademsko poštenje i vrhunsko obrazovanje

Autor: Darko Bičak , 15. travanj 2014. u 22:00
Don Hudspeth, predsjednik i dekan Rochester Institute od Technology Croatia/ Davor Višnjić/PIXSELL

Predsjednik i dekan Rochester Institute od Technology Croatia, govori o obrazovanju.

Rochester Institute of Technology (RIT) je jedna od najstarijih stranih visokoškolskih institucija u Hrvatskoj. Njihov nastavni program bazira se na američkim iskustvima, a u tom kkontekstu održan je nedavno i Dan karijera. O tome koliko se hrvatsko visokoškolstvo razlikuje od sličnihi sustava u svijetu, posebice u Sjedinjenim Američkim Državama te koliko je međunarodno iskustvo značajno u stvaranju i razvoju karijere, razgovarali smo s Donom Hudspethom, dekanom RIT-a. 

Vaša visokoškolska institucija je u Hrvatskoj prisutna od 1997. godine. Kako procjenjujete svojih prvih 17 godina na 'hrvatskom visokoškolskom tržištu'? 
Američki koledž RIT Croatia, donedavno poznat kao Američka visoka škola za management i tehnologiju (ACMT), osnovan je 1997. godine u Dubrovniku kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske odlučilo inicirati osnivanje privatnih visokoobrazovnih institucija. Kao partnera u spomenutim nastojanjima odabrali su jedno od najuglednijih američkih sveučilišta – Rochester Institute of Technology (RIT). Riječ je o desetom po veličini privatnom sveučilištu u SAD-u koje se može pohvaliti s dugom tradicijom od 185 godina (RIT je osnovan 1829. godine). Trenutno broji više od 18.000 studenata. 

Koji je bio glavni razlog da ste se s Dubrovnika odlučili proširiti i na Zagreb? 
Mnogo se toga dogodilo u posljednjih 17 godina, kako na tržištu tako i na našem koledžu. RIT Croatia je snažna međunarodna organizacija, a Hrvatska je centar europskih operacija RIT-a. Počeli smo s poslovanjem u Dubrovniku te smo se 2011. godine proširili i na Zagreb. Razlog za otvaranjem kampusa u Zagrebu je vrlo jednostavan: uz to što je Zagreb poslovno središte Hrvatske, ulazak Hrvatske u EU te geografska lokacija Zagreba na području srednje Europe izvrsni su za privlačenje studenata iz drugih zemalja EU. RIT Croatia se tako danas nalazi na dva kampusa na kojima više od 550 studenata polazi jedan sljedećih preddiplomskih stručnih studija: Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima (Dubrovnik), Međunarodno poslovanje (Zagreb) i Informacijske tehnologije (Dubrovnik i Zagreb). Također, na zagrebačkom kampusu nudimo i Master of Science studij Service Leadership and Innovation. Cilj nam je nastaviti rasti te planiramo uvoditi više obrazovnih programa u skladu s potrebama našeg tržišta. Kada je riječ o procjeni razvoja tržišta u posljednjih gotovo 20 godina, bili smo među prvim privatnim visokoobrazovnim institucijama ovdje i da, stvari su se otada promijenile. S jedne strane vidljiv je kontinuirani rast interesa i potražnje za privatnim obrazovanjem. Percepcija prednosti koje privatno obrazovanje donosi se također mijenja. Konačno, samo tržište ima više igrača. No, s druge strane, iako možemo biti zadovoljni s razvojem tržišne potražnje, na strani ponude i dalje ima prostora za poboljšanja, posebice kada pričamo o njezinoj kvaliteti. Stvari se jesu promijenile nabolje u posljednjih 10 godina i to zahvaljujući samom tržištu koje vidi razlike u kvaliteti ponude. Tu je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje temeljitije provodi ocjene kvalitete ponuđenih programa i institucija. Sve je ovo dovelo do spajanja i/ili nestajanja nekih privatnih obrazovnih institucija i vjerujem da će toga biti još. Drugim riječima, samo oni koji su istinski predani osiguravanju kvalitete mogu uspjeti na tržištu. 

Koja je ključna razlika između fakulteta na hrvatskim sveučilištima i RIT-a? 
Kao dio sveučilišta RIT, predani smo pružanju visokokvalitetnog obrazovanja i promociji važnosti obrazovanja. Ozbiljno shvaćamo akademsko poštenje i kod nas se na koledžu očekuje ponašanje u skladu s najvišim etičkim načelima i standardima. To vrijedi za studente, profesore i sve ostale zaposlenike. Ne toleriramo plagiranje i varanje te imamo stroga pravila ponašanja (i posljedice kršenja tih pravila) utvrđena Pravilnikom o etici. Po mnogočemu se razlikujemo u odnosu na "klasične" obrazovne institucije, no jedna od najvećih razlika je naš fokus na razvoj karijere, praktičnih znanja i program stručne prakse. RIT je međunarodno poznat po svojim obrazovnim programima usmjerenim na razvoj karijere (career-oriented education), kao i po programu stručne prakse koji je jedan od najvećih i najstarijih na svijetu. RIT Croatia studentima pruža stimulativno i izazovno okružje i kroz različite projekte i interaktivan studij. Naše akademsko osoblje potiče studente na razvoj kritičkog i analitičkog mišljenja te samostalno donošenje odluka. Studiranje na RIT Croatia uključuje puno rada, ali rada koji se na kraju isplati.  

Gdje je RIT pozicioniran među privatnim hrvatskim visokim učilištima po pitanju cijene studiranja? 
Ključno pitanje ovdje je – kakav je povrat investicije u obrazovanje? Ovo je jako važno pitanje jer je obrazovanje jedno od najvažnijih životnih ulaganja čija kvaliteta utječe na nas cijeli život. Naši studenti studiraju prema američkim obrazovnim standardima, nakon uspješnog završetka studija dobivaju dvije diplome i stječu znanja i iskustva koja će im pomoći u razvoju međunarodnih karijera. Stoga, visina cijene studiranja ovisi o tome kako na to gledate: ako uspoređujemo cijene obrazovnih institucija u Hrvatskoj onda smo među onima čije su cijene najviše. No, ako u obzir uzmemo međunarodne standarde po kojima poslujemo, školarina koju studenti plaćaju na RIT Croatia je znatno povoljnija u odnosu na obrazovne institucije u inozemstvu koje nude slične programe. No, vremena su teška i RIT Croatia stoga nudi stipendije i financijske pomoći. To je nešto što radimo još od kad je recesija nastupila i moram reći da je tržište dobro odgovorilo na ovu aktivnost i pozdravilo je. Naime, svake godine odvajamo više od 2,5 milijuna kuna upravo u takve svrhe. Danas više od 60% naših studenata studira uz pomoć stipendija i financijske pomoći RIT Croatia. A rezultati? Oko 80% naših studenata pronalazi posao u roku od tri mjeseca nakon diplome. Upravo je to naš fokus: ponuda obrazovnih studija koji uspješno i učinkovito pripremaju mlade ljude na stvaran poslovni svijet koji je pred njima. 

Koliko je međunarodni karakter obrazovanja bitan za suvremene studente i buduće tražitelje posla? 
Uz stjecanje međunarodno priznatog obrazovanja i vrijednih praktičnih iskustava, naši studenti imaju priliku surađivati s kolegama s drugih kampusa, ali i studirati na kampusima RIT-a u Rochesteru ili Dubaiju. Program razmjene pruža im mogućnost da vide i upoznaju druge kulture i države, ali i da bolje upoznaju sami sebe. Cijelim tim putem pružamo im svu potrebnu podršku i pomoć. Konačno, po završetku dobivaju dvije diplome, američku i hrvatsku, što se pokazalo jako korisnim našim diplomantima. Od 1997. godine do danas više od 1.600 studenata je diplomiralo kod nas i ponosan sam što mogu reći da je većina njih jako uspješna i da su napredovali do visokih, menadžerskih pozicija. Neki rade u velikim kompanijama u Hrvatskoj poput Agrokora, THT-a, Ine, Dukata, Podravke, Zagrebačke banke, Cisco Systems-a, Adriatic Luxury Hotels, Valamar grupe, hotelskog lanca Starwood, P&G-a, Nestlea, konzultanata Roland Berger, itd. Neki su pak svoj uspjeh izgradili u inozemstvu poput jedne diplomantice koji radi u tvrtci Phillip Morris u Ujedinjenom Kraljevstvu ili druge koja danas radi na poziciji direktorice marketinga i PR-a za Radisson Blu Hotel u Dubaiju. Ima ih i na "egzotičnim" lokacijama poput  Australije – u poznatoj revizorskoj kući KPMG, ili na Velikom Kajmanu u Ritz Carlton hotelu. 

Dvije diplome za završetak studija

Što je novoga RIT donio u Hrvatsku? 

Jedini smo američki koledž u Hrvatskoj i naši su studiji jednaki onima koji se izvode na kampusu RIT-a u Americi. Cijela nastava se održava na engleskom jeziku, studenti dobivaju jednako kvalitetno obrazovanje i jednako vrijedne diplome kao i studenti koji studiraju na kampusima u Rochesteru (New York) ili Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati). Također, napomenuo bih da je RIT Croatia jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija dodjeljuje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje matična institucija u SAD-u i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia. Mnogi naši predavači su američki i europski profesori s bogatim međunarodnim akademskim i profesionalnim iskustvom. Kvalitetu naše institucije potvrđuju mnoge međunarodne akreditacije.

Styria i studenti

Karijera unutar grupe
Studenti sa sobom donose nov i svježi pogled na aktualna zbivanja i izazove s kojima se organizacije susreću što je jedan od razloga zbog kojeg Styria Hrvatska pruža priliku studentima da karijeru započnu unutar kompanija naše grupe.  

Odlične ocjene za Styriju
Znamo koliko je studentima važna prilika za integraciju u poslovni svijet. Stoga smo, uz uključivanje u projekte, odlučili organizirati i vlastite projekte za studente različitih fakulteta i usmjerenja. Projektom Styria:SCOOL, koji će se ove godine održati po treći put, Styria podučava poslovnim praksama studente različitih usmjerenja. Sudjelovanjem na Career education day-u RIT-a Styria Hrvatska je i ove godine željela predstaviti studentima mogućnosti za stjecanje praktičnih iskustava i afirmaciju kroz prakse i studentske poslove unutar kompanija naše grupe. Svoja konkretna znanja i vještine studenti RIT-a mogli su pokazati i kroz sudjelovanje na grupnom assesmentu gdje je najbolji među njima dobio mogućnost stjecanja praktičnog iskustva u Odjelu upravljanja ljudskim potencijalima.Styrijin angažman prepoznali su i sami studenti dodijelivši Styriji 3 Zlatna indeksa za 2013. u kategorijama Prakse, Organiziranje projekata na kojima sudjeluju studenti i Grand Prix, a projekt Styria:SCOOL je  bio i dobitnik nagrade za Inovativnost i kreativnost u kategoriji Najkreativniji edukativni projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close