NPL-ovi nam kopne, ali još su iznad prosjeka EU

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2018. u 22:00
U drugom kvartalu u Hrvatskoj udjelo NPL-ova 8,7%/FOTOLIA

Po pitanju loših kredita, s udjelom od 45% po daleko najgori Grci.

Nije novost da udio nenaplativ kredita na hrvatskom tržištu već dulje pada, dijelom i zbog pojačanje prodaje "toksičnih" plasmana u koje se upuštaju banke.

No, s udjelom od 8,7 posto u drugom kvartalu, još smo iznad prosjeka Europske unije, pokazalo je izvješće Europske komisije o uspostavi europske bankovne unije.

U njemu stoji kako je na razini Unije, udio loših zajmova na kraju lipnja iznosio 3,4 posto i premašili su iznos od 820 milijardi eura.  Analitičari ističu kako se time EU približila pretkriznim vremenima.  Da slika bude jasnija, treba spomenuti da je lani u isto vrijeme europski udio NPL-ova iznosio 4,6 posto. "Financijska stabilnost je zadnjih godina znatno pojačana i smanjenje rizika u bankovnom sektoru EU-a nastavlja se stabilnim tempom", stoji u zaključku EK.

Među članicama daleko najveći udio nenaplativih kredita bilježila je u drugom tromjesečju Grčka s 44,9%. Slijede Cipar s 28,1 posto, Portugal s 11,7, Italija s 10 posto i Bugarska s 9,2%. S druge strane, najbolji skor imaju financijske institucije u Luksemburg, jedva 0,6 posto. U Finskoj je riječ o 1,1 posto, Švedskoj i Velika Britaniji po 1,3 posto, Njemačkoj s 1,7 posto i Estonijom s 1,8 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close