Novotny: Povećanje međustope s 10 na 13 posto opet neće imati bitniji fiskalni učinak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 15:36
Davor Novotny (Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL)

Fiskalna politika bi morala napraviti veliki zaokret prema reformama što se iz ovih projekcija proračuna ne vidi, kazao je Novotny u izjavi za Hinu.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny ocijenio je danas komentirajući prijedlog proračuna za 2014. s projekcijama za 2015. i 2016. te projekcijama gospodarskog rasta kako je riječ o vrlo skromnim prognozama koje se na žalost neće ostvariti ako se ne dogodi neka radikalna promjena u fiskalnoj politici.

Fiskalna politika bi morala napraviti veliki zaokret prema reformama što se iz ovih projekcija proračuna ne vidi, kazao je Novotny u izjavi za Hinu.

Po njegovoj ocjeni ne vide se nikakvi radikalniji zaokreti u fiskalnoj politici, osobito ne u strukturi proračunske potrošnje. Rast se ne može dogoditi sam po sebi, već mora biti vezan sa promjenama u fiskalnoj politici kako bi privatni sektor dobio više prostora za investicije, ističe Novotny.

Upitan za komentar najave ministra financija Slavka Linića da će se politika smanjenja javnog duga temeljiti na privatizaciji Novotny je kazao kako su to jednokratni učinci koji su inspirirani samo deficitom.

Privatizacija se mora napraviti, ali ne pod pritiskom fiskalnog deficita nego prije svega bi cilj morao biti privlačenje svježeg kapitala u državne kompanije, kazao je.

Stoga je nužno promijeniti koncept privatizacije, privatizacija je nužna, da bi kompanije bile učinkovitije trebaju svježeg kapitala, a kroz ovaj koncept samo ostvarivanja fiskalnih učinaka taj svježi kapital u njih neće doći, smatra Novotny.

Što se pak tiče povećanja međustope PDV-a sa 10 na 13 posto za turizam i ugostiteljstvo kazao je kako se, što se prihodovne strane tiče, nije ni trebao spuštati PDV na turističke usluge na 10 posto, jer to nije imalo učinka na turističku potrošnju.

Povećanje sa 10 na 13 posto opet neće imati bitniji fiskalni učinak, a imat će veliki negativan učinak u tom sektoru, jer su ugovori već potpisani, napominje Novotny.

Ključnim smatra pitanje uvođenje poreza na nekretnine kao stabilnog izvora financiranja lokalne samouprave, no ne postoji politički konsenzus oko toga.

To će se, kazao je, morati napraviti u idućim godinama kako bi se smanjio pritisak na potrošnju i indirektne poreze kojima se guši potrošnja.

Daljnje povećavanje ili promjena u stopama poreza na dodanu vrijednost imat će samo negativan učinak na domaću i međunarodnu potražnju pa tako i ova promjena stope PDV-a na turističku potrošnju, navodi.

Što se pak tiče oporezivanja kućanstava tu po njegovom mišljenju Vlada vrši nepotrebne promjene, tu se neće ništa bitno dogoditi i mišljenja je da je to zapravo neučinkovito.

Učinkovito se mora povećati i na prihodovnoj strani i na rashodovnoj strani, a to u ovom trenutku ne vidimo iz ovih projekcija, kazao je Novotny.

Komentirajte prvi

New Report

Close