‘Nisam uspio iz premijerovog govora vidjeti kakva je vizija’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2013. u 16:51
Davor Novotny (Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL)

Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je kako iz godišnjeg izvješća Vlade ne vidi kakva je vizija i u kojem će se smjeru kretati ekonomska politika.

Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je kako iz godišnjeg izvješća Vlade, koje je danas pred Saborom podnio premijer Zoran Milanović, ne vidi kakva je vizija i u kojem će se smjeru kretati ekonomska politika, što će Vlada poduzeti kako bi ubrzala oporavak i pokrenula novi investicijski ciklus u privatnom sektoru.

"Ne mogu reći da sam uspio iz premijerovog govora vidjeti kakva je vizija. Ne vidim viziju, ne vidim u kojem će se smjeru kretati ekonomska politika u drugom dijelu mandata i što će Vlada poduzeti kako bi ubrzala oporavak, odnosno pokrenula novi investicijski ciklus u privatnom sektoru. Naglašavam u privatnom sektoru, jer se nadam da je Vlada odustala od ideje da će se ekonomski rast moći temeljiti samo na državnim investicijama", kazao je Novotny u izjavi za Hinu.

Napomenuo je kako u sadržajnom smislu nije u govoru premijera vidio neke promjene smjera ekonomske politike, nabrajale su se uglavnom taksativno neke manje važne mjere koje je Vlada poduzimala, a koje se ne mogu ubrojiti u neke važne ekonomsko-političke mjere, odnosno mjere koje bi mogle zaustaviti negativne trendove u hrvatskoj ekonomiji.

Na upit da prokomentira naznake premijera da Hrvatska svoje šanse treba tražiti u modernoj i promišljenoj poljoprivrednoj proizvodnji, visokim tehnologijama i turizmu, ocijenio je kako su u pogledu industrijske politike, dakle politike usmjeravanja stranih i domaćih ulaganja u realnom sektoru smjerovi pomalo naivni.

U turizmu se, kaže, nema što poticati. S obzirom na položajnu rentu koju Hrvatska uživa, međunarodni investitori rado dolaze na obalu, no tu se suočavamo s nizom prepreka koje su vezane više za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Te investicije imaju duge rokove povrata pa se ne može očekivati da bi one ostvarile novu ekonomsku dinamiku niti otvarale dovoljno radnih mjesta.

Ideja o ulaganjima u poljoprivredu i naprednim uslugama je "floskula koju ne možemo ocijeniti realnim ekonomsko političkim smjerom, odnosno smjerom industrijske politike", smatra Novotny.

Ističe kako je smjer prerađivačka industrija koja može otvoriti radna mjesta i otvorila ih je u svim zemljama koje su 2004. ušle u EU. Da bi netko investirao u prerađivačkom sektoru mora dobiti snažne fiskalne poticaje, subvencije iz fiskalnog sektora, kao što to primjerice ima Austrija, pa i Srbija. Investicije se moraju subvencionirati, ali prije svega u prerađivačkom sektoru, ističe Novotny.

Napominje kako to u poljoprivredi nije realno jer poljoprivreda nije sektor koji privlači inozemne investitore. Tu se ne može otvoriti velik broj radnih mjesta, osobito ne kvalitetnih radnih mjesta.

To mora biti prerađivačka industrija, a premijer ne spominje prerađivačku industriju i to je ono što me zabrinjava, zaključuje Novotny.

Komentari (18)
Pogledajte sve

Ćita ti i dalje po svome. Bravo, ako ti to zamišlja i bit će ti tako. Samo lupi petama da čuje čarobnjak

Nelikvidnost smanjena na 35,5 milijardi kuna, plaćene dospjele, a neizvršene obveze u iznosu od 2,5 milijardi te smanjen broj radnika kojima nisu isplaćivane plaće sa 205.000 na 70.000 kuna, neki su od uspjeha kojima se u prvom godišnjem izvješću Vlade pohvalio premijer Zoran Milanović.


Čita, zar je Wikipedia vrhunac tvoje intelektualne argumentacije? Jel ti itko rekao da on uvijek znanstveno točan i utemeljen?

Oxfordov riječnik kaže za demagoga: "a political leader who seeks support by appealing to popular desires and prejudices rather than by using rational argument".

Naravno da premijer nije demagog.

Sorry, ja se obicno spustam na nivo mog sugovornika, trebao sam se spustiti na nivo hr.wikipedie, moja greska. Vidim da ne razumijes ni znacenje toga sto si citirao, glavno da nije iz nekog obicnog rjecnika nego Oxfordovog.

Poštovani Glogoviče,

mene bi možda i zanimalo, ali je totalno nečitljivo pa odustanem nakon 3-4 reda. Ako je poanta vašeg pisanja da drugi čitaju, a je jer u protivnom nebi niti pisali, onda vjerujem nije teško upotrijebiti još zaista malo truda pa te tekstove predstaviti u čitljivom obliku.

New Report

Close