Novost na policama: Evo što znači oznaka ‘0 km’ na proizvodima

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2019. u 08:55
Arhivska fotografija: Sanjin Strukić / Pixsell

Proizvodi s ovom oznakom pružaju mnogo.

Na policama prodavaonica voća i povrća, kao i na štandovima domaćih poljoprivrednih proizvođača na Cresu ovih je dana osvanula nova oznaka »0 km – creski proizvod«, piše Novi list.

– Oznakom »0 km« jasno se ukazuje na otočno podrijetlo proizvoda, a prvenstveno je namijenjena stranim gostima koji, za razliku od domaćih stanovnika, ne poznaju lokalne proizvođače. Ovom oznakom sigurno obogaćujemo našu turističku destinaciju jer gostima danas nije dovoljno ponuditi sunce i more.

Oni traže doživljaje, emocije – traže susret s lokalnim stanovnicima i kulturom, traže zanimljive krajolike, autentične zvukove, mirise, okuse, izvornu gastronomiju i lokalne proizvode. Proizvodi s ovom oznakom pružaju im sve to – objašnjava dr. Ugo Toić, ravnatelj Otočne razvojne agencije (OTRA) koja je osmislila oznaku »0 km« u suradnji s Ulikom, lokalnom udrugom za razvitak poljoprivrede i agroturizma.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Trebalo bi ovo zakonski propisati kao obvezno za sve trgovce i njihovu ponudu. Ono sveprisutno “proizvedeno u EU” je potpuno bezlično i odbijajuće. Recimo 0km-50km, 50-500km, >500km …

New Report

Close