Novo poskupljenje: Benzini skuplji 10-ak lipa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2014. u 15:13
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Motorni benzini od ponoći će poskupjeti za 9, odnosno 10 lipa po litri, dok će cijene eurodizela i lož ulja ostati na sadašnjim razinama, a za jednu lipu će poskupjeti plavi dizel.

Motorni benzini od ponoći će poskupjeti za 9, odnosno 10 lipa po litri, dok će cijene eurodizela i lož ulja ostati na sadašnjim razinama, a za jednu lipu će poskupjeti plavi dizel, podaci su Ministarstva gospodarstva koje je danas po posljednji put temeljem važećeg zakona i pravilnika objavilo najviše cijene derivata i one će se primjenjivati iduća dva dana, jer 20. veljače na snagu stupa novi Zakon o tržištu naftnih derivata temeljem kojeg će se cijene ubuduće određivati prema tržišnim principima.

Novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata objavljen je u Narodnim novinama br. 19/2014 od 12. veljače, a stupa na snagu osmoga dana od dana objave, tj. 20. veljače. S obzirom da je danas redovni obračun cijena naftnih derivata prema važećem Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, ovaj put će se cijene primjenjivati za razdoblje od 18. do 19. veljače (dva dana), tj. do dana kada novi Zakon stupa na snagu. Od četvrtka 20. veljače, cijene naftnih derivata tvrtke određuju samostalno, prema tržišnim principima, objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva.

A u iduća dva dana naftne kompanije mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,29 kuna po litri (do sada 10,20 kuna), eurosupera BS 98 od 10,60 kuna (do sada 10,51 kunu), a eurosupera BS 100 od 10,81 kunu (do sada 10,71 kunu).

Najviša cijena eurodizela BS ostaje na 9,69 kuna, a plinskog ulja, odnosno lož ulja 6,62 kune, dok će za jednu lipu poskupjeti plavi dizel, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom i nova mu je cijena 6,17 kuna (do sada 6,16 kuna).

Ministarstvo je te najviše razine maloprodajnih cijena utvrdilo temeljem još uvijek važećeg Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a taj se pravilnik ukida novim Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata, kojega je Hrvatski sabor prihvatio krajem siječnja.

Iz Ministarstva podsjećaju da se ukidanjem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena ukapljenog naftnog plina, formiranje cijena naftnih derivata u Republici Hrvatskoj uređuje slobodno, na tržišnim principima, kao i u većini država članica EU.

"Pri tome se dugoročno očekuju i pozitivni efekti te odluke, posebno u investicijama u maloprodaju naftnim derivatima. U teoriji, cijene se mogu mijenjati i više puta dnevno, ovisno o procjeni same kompanije. Vlada Republike Hrvatske će moći, u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba Zakona primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata", objašnjavaju iz Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close