Novo kupalište u zagrebačkom Španskom: Uz 2 bazena imat će tropski slap, vatrene kupke…

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2018. u 09:14
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Stanovnici Španskog mogli bi se 2021. godine kupati u novim bazenima koje čekaju cijelo desetljeće. Pod uvjetom, naravno, da bude novca u gradskom proračunu za jedan takav objekt.

Tri godine, naime, inače traje gradnja takvog zdanja, čiji su prvi obrisi poznati od jučer, kada je objavljeno idejno rješenje izgleda zatvorenih bazena u Španskom. Vremenski je to okvir ako sve prođe “glatko”, odnosno ako se na vrijeme raspiše natječaj za projektnu dokumentaciju i dobije građevinska dozvola te ako ne bude poništenja natječaja, piše Večernji list.

Tako će stanovnici zapadnog dijela Zagreba, koji ovaj projekt čekaju kao “ozebli sunce”, na jugoistočnom dijelu današnje karting-staze moći uživati u dva natkrivena bazena, većem dimenzija 33×25 i dubine 2,2 metra te manjem od 25×12,5 s kosim dnom, dubine od 0,7 do 1,35 metara, tribinama za 250-300 gledatelja, kafiću i zalogajnici, prostoru za saunu te dvorani za gimnastiku, ritmiku, aerobik, borilačke sportove, balet i koreografiju. Taj je sadržaj u objektu od sedam tisuća kvadrata, naime, uvjetovan natječajem koji je raspisao Grad kao investitor, a provelo ga je Društvo arhitekata Zagreba. Među 42 zaprimljena rada, koliko ih je pristiglo u tri mjeseca trajanja natječaja, prvu nagradu odnio je tim iz projektnog studija Ante Murales, autora Ante Nikše Bilića, Sunčice Mastelić-Ivić i Marka Gusića. Njihov je rad izabrao stručni ocjenjivački sud sastavljen uglavnom od renomiranih arhitekata, a drugo su mjesto dodijelili Niki Dželaliji, Krešimiru Reniću i Ivi Martinis iz studija Onda arhitektura, dok je treće pripalo Damiru Vitkoviću i njegovu timu u kojemu su Domagoj Ciglar i Katarina Malić.

Ideja je bila, kaže prvonagrađeni Ante Nikša Bilić, na tom prostoru oživjeti ideju kupališta iz 19. stoljeća, no na moderniziran način, unutar zatvorenog i staklenog, osvijetljenog prostora u koji su ugradili i vrtove postavljene uz vanjski rub zgrade. Osim zadana dva glavna bazena, od kojih je veći namijenjen natjecanjima u plivanju, vaterpolu, sinkroniziranom plivanju i ronjenju, no otvoren za rekreativce, a manji je za učenje plivanja, arhitektonski je tim predložio i niz manjih kupališnih atrakcija poput i jacuzzija, gejzira, blatnih, vatrenih i zvučnih kupki, tropskog slapa, tretmana vrućim kamenjem…

Kako izgleda rješenje pogledajte OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close