Novo jamstvo za 3. maj od 160 milijuna kuna na čekanju

Autor: Marija Brnić , 11. rujan 2019. u 22:00
Radnici dobili prve plaće/Goran Kovačić/PIXSELL

Škveru se žuri dobiti novo jamstvo za dovršetak prvog broda koji mora isporučiti do kraja kolovoza 2020..

Konačno je na terenu vidljivo zaživljavanje 3. maja – sjeli su novci iz HBOR-ovog kredita osiguranog državnim jamstvom, isplaćuju se plaće radnicima, do kraja tjedna očekuje se i plaćanje 15 posto potraživanja vjerovnicima koji su prihvatili sudjelovanje u planu opstanka i nastavka poslovanja brodogradilišta. 

U hitnu proceduru Vlade
No, prava utrka tek slijedi. Prva isporuka, brod za rasute terete, br. 733, kojeg će kupiti kanadska Algoma, treba biti dovršena i isporučena krajem kolovoza iduće godine. Upućeni kažu kako će biti potreban jak tempo da se ne kasni s radovima, pa je stoga 3. maju važan svaki dan za početak radova. Budući da kredit za deblokadu od 150 milijuna kuna ne predviđa financiranje nabave materijala i radova na izgradnji broda, presudan za pokretanje posla je državno jamstvo, koje je u pripremi, no nije sigurno hoće li stići dobiti odobrenje na današnjoj sjednici Vlade.

Jučer na užem kabinetu ministri nisu imali pripremljen prijedlog, jer je još bio u proceduri u Hrvatskoj brodogradnji Jadranbrod, nakon kojega mora proći još i dobivanje pozitivnog mišljenja Ministarstva financija. Iz vladinih krugova ne isključuju, međutim, mogućnost da se zbog važnosti za 3. maj odluku o novom jamstvu, zadovolje li se svi uvjeti, uputi i u hitni postupak. Da je posrijedi zastoj proceduralne naravi, može se iščitati i iz jučerašnjeg nastupa premijera Plenkovića koji kaže da postojeća Uprava škvera s planom spašavanja uživa njegovo povjerenje. 

Rok za deblokadu 26. rujna 
Vodstvo 3. maja proteklih dana nije službeno komuniciralo financijsku konstrukciju za ovu novogradnju, no neslužbeno se govorilo da će brod biti prodan za 36,6 milijuna USD, a kako se neslužbeno doznaje, državno jamstvo za novi kredit HBOR-a koje bi trebalo pokriti ukupnu vrijednost radova, iznosi oko 160 milijuna kuna.

Osim dobivanja jamstva i pokretanja radova, direktor 3. maja i njegov tim imaju još posla i na konačnoj deblokadi računa, prije 26. rujna i zakazanog ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci, kako bi sutkinja konačno mogla utvrditi nepostojanje razloga za stečaj. Većina vjerovnika pristala je na zamrzavanje 85% potraživanja, no nije još poznat točan broj vjerovnika s kojima i nakon svega nije postignut dogovor, a kojima će, radi uklanjanja ovrha, 3. maj morati otplatiti u cijelosti i odmah.

Komentirajte prvi

New Report

Close