'Novim obračunom PDV-a većina obrtnika će smanjiti poslovnu aktivnost'

Guliver/Tinkstock Guliver/Tinkstock

HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad izrazio je danas nezadovoljstvo prijedlogom novog obračuna i plaćanja PDV-a .

HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad izrazio je danas nezadovoljstvo prijedlogom novog obračuna i plaćanja PDV-a jer procjenjuje da će većina obrtnika u Hrvatskoj kojima djelatnost nije trgovina znatno smanjiti poslovnu aktivnost u korist uvoza i trgovine, ako ne i ugasiti je.

"Novim obračunom i plaćanjem PDV-a većina obrtnika u RH kojima djelatnost nije trgovina znatno će smanjiti svoju poslovnu aktivnost u korist uvoza i trgovine, ako ne i ugasiti je, pa se HDZ protivi donošenju spomenutih mjera naprečac i bez jasnog predviđanja njihova učinka", ističe u priopćenju HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad. Smatra da se tom "mjerom" fiskalne politike dodatno opterećuje dio gospodarstva koji koalicijska vlada ne bi smjela "grubo zanemariti i zapostaviti".

"Očito je kako je jedina briga zakonodavca kratkoročno napuniti državnu blagajnu ne sagledavajući činjenicu da će se to vrlo skoro negativno odraziti na ionako tešku gospodarsku situaciju", drži HDZ i ističe kako obrtnici zajedno s malim i srednjim poduzetnicima trebaju biti pokretač razvoja hrvatskoga gospodarstva. Podsjeća i da, po načelima oporezivanja PDV-om, obrtnici koji su u sustavu jednostavnog knjigovodstva, a takvi uglavnom prevladavaju, PDV obračunavaju i plaćaju prema naplaćenoj realizaciji.

"Prijedlozi dijela vlade da plaćaju PDV prema nastanku poslovnog događaja, a ne prema načelu 'blagajne' (naplate), obrtnike bi izjednačili s ostalim poduzetnicima u pitanju PDV-a, ali bi mnogima donijeli teškoće i možda propast. Nesmotreno je svrstavati obrtnike u takav položaj a da se nije povela briga o izmjenama i dopunama sustava oporezivanja dohotka i tako pokušalo amortizirati za većinu obrtnika nepovoljan financijski učinak zbog obračuna i plaćanja PDV-a prema fakturiranoj realizaciji.

Naime, obrtnici će po pitanju PDV-a biti izjednačeni s ostalim poduzetnicima iz sustava poreza na dobit, ali će i dalje biti neravnopravni po visini stope poreza na dohodak", upozorava HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad.

Komentari (11)
 • Pero7
  Pero7 14:47 9.3.2013.

  @ tomislav5689,
  i šta si još zaključio iz mog avatara ?
  Da mi je rit slana ?
  Moj avatar prikazuje anđela koji čuva djecu , i ništa više .
  I to je to .

 • tomislav5689
  tomislav5689 10:45 9.3.2013.

  @Pero7, sudeći po tvom avataru, rekao bih da zbog takvih poput tebe porezni obveznici ove države moraju isplatiti barem pola milijarde kuna za obveze prema katoličkoj crkvi, a i ostalim vjerama.
  Crkva ima:
  * nagrade/plaće za svećenike
  * plaće za vjeroučitelje
  * plaćene režije za crkvene objekte
  * prihode od vlasništva za nekretnine
  * dobrovoljna davanja građana
  * donacije iz inozemstva
  * oslobašenje od poreza
  * naplatu svih usluga od vjernika
  * humanitarnu pomoć
  * …
  Kada će na vlast biti izabrani oni koji će okončati ovu ludost. Država ne smije imati dužnosti prema vjerskim zajednicama osim one da ih štiti i drži ravnopravnima. Građani trebaju dobrovoljno odlučivati kome će davati svoj novac, a kome neće.

 • Pero7
  Pero7 9:07 9.3.2013.

  zvonkac

  e I ja sam glasao za kukuriku i podržavam ih i dalje i nadam se da nikada više nećete doći u priliku opet krasti uz podršku nazadnjaka i crkve.

  @ zvonkac ,
  A ti si taj koji je glasao za Kukuriku koaliciju ?
  I još javno priznaješ ?
  Umjesto da se sramiš i šutiš ?

  A Kukuriku koalicija još uvijek štiti svoje lopove .
  I sada su Slovencima poklonili Hrvatske miliarde u vrijednosti Pelješkog mosta ,
  nisu još procesuirali Ostojića,
  nisu procesuirali Jakovinu,
  nisu procesuirali Čačića ,
  nisu procesuirali one koji su MOL-u prodali 25 % INE za 10 % vrijednosti…
  Pa ne braniš ih valjda ?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!