Jedan od ozbiljnijih ulagača s domaće dioničarske scene novi je vlasnik palače Scracin

Autor: Marija Brnić , 05. kolovoz 2019. u 08:15
Palača Scracin iz 19. stoljeća zaštićeni je spomenik kulture, ali je godinama bez funkcije/Duško Marušić/PIXSELL

Kristijan Floričić kupuje zapuštenu zgradu mirovinskog i zdravstvenog.

Odobrenjem Vlade jedan od ozbiljnih ulagača s domaće dioničarske scene, istarski poduzetnik Kristijan Floričić postaje vlasnik pulske palače Scracin.

S ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Floričić će zaključiti ugovor o kupnji ove zapuštene nekretnine na atraktivnoj lokaciji nadomak Zlatnih vrata, a cijena po kojoj će biti zaključena transakcija je 16 milijuna kuna. 

Tu je cijenu Floričić ponudio na javnom natječaju koji su još prošle jeseni za palaču Scracin raspisala ova dva zavoda, nakon što prethodno Ministarstvo državne imovine, Istarska županija i Grad Pula, kojima je po zakonskoj proceduri nekretnina najprije morala biti ponuđena, nisu iskazali interes za kupnju.

Početna cijena istaknuta na ovom natječaju bila je 15,7 milijuna, na koliko je sudski vještak procijenio vrijednost palače. Ona je, inače, građena potkraj 19. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture.

Godinama je, međutim, ispražnjena i izvan funkcije, točnije nakon požara koji je izbio prije pet godina, kada su službe mirovinskog zavoda koji je koristio zgradu iselile na drugu lokaciju. U međuvremenu zgrada nije obnavljana, a odonda traju nagađanja o njezinoj prodaji i pretvaranju u hotel.

U odluci o prodaji, inače, objekt se vodi kao poslovni, koji se sastoji od ulične zgrade veličine 1087 četvornih metara, te dvorišne zgrade (567m2) i pomoćne zgrade (15 m2). 

Od samozatajnog Floričića još nema detalja o planovima koje ima za ovu nekretninu, u koju će sasvim sigurno biti potrebno "uliti" podosta kapitala da bi joj "vratio nekadašnji sjaj". Floričić zasad tek najavljuje da mu je želja tu lokaciju "obogatiti sadržajima koji bi mogli doprinijeti urbanoj regeneraciji centra Pule". 

Komentirajte prvi

New Report

Close