Novi uspjeh za Ruđer: Ubrzavaju otkrivanje tumora

Autor: Agencija VLM , 02. svibanj 2013. u 08:53
Thinkstock

Istraživanje bi moglo pomoći u poboljašnju dijagnoze, te brže otkriće patogenih mikroorganizama i tumorskih stanica.

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković postigli su još jedan hvale vrijedan uspijeh. Naime dr. Mariu Cindriću iz Zavoda za molekularnu medicinu odobren je IPA projekt vrijedan skoro 5 milijuna kuna za razvoj metode ubrzane detekcije patogenih mikroorganizama i tumorskih stanica za primjenu u kliničkoj praksi, a Europska unija financijski je podržala njegov projekt s 4 milijuna kuna. Riječ je o, izvijestio je IRB o inovativnoj metodi koja do sad nije primjenjivana nigdje u svijetu, a temelji se na novom patentom zaštićenom reagensu i računalnoj metodi.

Ona povezuje biokemiju, genetiku, proteomiku i računarstvo s kliničkom praksom određivanja tumora i patogenih mikroorganizama. Time omogućuje poboljšanje kako u medicinskoj dijagnostici tako i poboljšanja vezana uz postupak bitipizacije vrste i soja patogenih mikroorganizama, a time i dijagnozu bolesti.

Isti se postupak, kažu iz IRB-a može primjeniti i kod tipizacije tumorskog tkiva, što pomaže pri odluci o tijeku liječenja. Okosnicu metode predstavlja iščitavanje aminokiselinskih sljedova i simultana usporedba više tisuća DNK i proteinskih sekvencija na razini nukleotida i amino kiselina.

Ubrzanim iščitavanjem aminokiselinskih sljedova i poslijetranslacijskih modifikacija, ova metoda daje čvrstu poveznicu gena i proteina, koja onda uz pomoć bioinformatike osim porijekla vrsta te same vrste i soja daje odgovore o ukupnom stanju organizma poput otpornosti na antibiotike, regulaciji staničnih ciklusa i patogenosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close