Novi uređaji: Zbog jedne snimke mogu vas sustići čak tri kazne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi uređaji za mjerenje brzine imaju mogućnost pravljenja snimaka u visokoj razlučivosti pa će na temelju njih policija ubuduće moći kažnjavati vozače koji telefoniraju u vožnji ili nisu vezani sigurnosnim pojasem. No, da bi bili uhvaćeni na ovakav način, trebaju prvo prekoračiti dopuštenu brzinu

Najnoviji, 53 milijuna kuna vrijedan ugovor, donosi važne novosti. Za početak, spomenutim ugovorom osigurana je isporuka 75 fiksnih uređaja za mjerenje brzine i očitavanje registarskih pločica, 150 kućišta za mjerenje brzine, 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja za mjerenje brzine koji će biti isporučeni u tri godine. Time će se, objavljeno je po potpisivanju ugovora, kapaciteti na spomenutom području povećati za više od 200 posto u odnosu na opremu za mjerenje brzine kojom je policija raspolagala do sada. Uređajima će zaključno s 2020. godinom biti pokriveno svih 20 policijskih uprava, a bit će postavljeni na dionice za koje sigurnosni pokazatelji pokažu da je njihovo postavljanje najpotrebnije.

Sve je to, dakako, jasno kao dan, no ono što vozači trebaju znati jest sljedeće: iako su fiksni, odnosno stacionarni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni prije svega s ciljem nadzora brzine kretanja vozila, uz prekršaje ograničenja oni će se moći koristiti i za sankcioniranje nekih drugih prekršaja, poput korištenja telefona za vrijeme upravljanja automobilom ili nekorištenja sigurnosnog pojasa, piše Večernji list. Bit će to moguće zbog toga što će novi uređaji moći snimati u visokoj razlučivosti.

Kako će to točno izgledati u praksi, tek ćemo vidjeti, no prema dosad dostupnim informacijama, čini se da će za sankcioniranje spomenutih drugih prekršaja trebati biti ispunjen osnovni preduvjet, a to je prekoračenje propisane brzine kretanja. Uređaji će, čini se, fotografiju okidati jedino ako se vozilo na određenoj dionici bude kretalo brzinom većom od dopuštene. U tom slučaju iz snimke će se moći razaznati ima li vozač možda istovremeno i telefon na uhu, kao i je li vezan sigurnosnim pojasem.

U slučaju da na snimci – osim brzine – bude zabilježeno još prekršaja, vozač će biti adekvatno kažnjen i za njih, pa bi na svoju adresu mogao dobiti ne jednu, nego i dvije ili čak tri uplatnice.

Komentari (5)
 • All
  All 23:06 25.3.2019.

  is123456


  samo postoji jedan problem nemaju dovoljan broj ljudi koji će to obraditi pa se sankcionira doslovno svaki 10 prekršaj

  Tako je treba povecati uhljebski aparat !!! Nema dovoljno uhljeba

 • zorangutan
  zorangutan 9:29 25.3.2019.

  ovo je orwelova 1984.
  postajemo prava policijska država…bravo plenkoviću…. bravo hdz!

 • VoraX
  VoraX 9:08 25.3.2019.

  Neće to biti problem, zaposlit će ljude da to pregledavaju pa će na kraju nakaradni sustav sam sebe hraniti tako što će sve više kažnjavati da se isplati plaća zaposlenima na kontrolama i tako sve više i više dok se ne postigne singularitet i ne nestanemo svi u crvotočini

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve