Novi trošak onima koji se griju na plin – 500 kuna za nadogradnju dimnjaka

Autor: Agencija VLM , 05. srpanj 2014. u 11:17
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ogluši li se vlasnik na uklanjanje nedostatka, dimnjačar ga može prijaviti policiji i komunalnom redaru.

Osim čišćenja dimnjaka, dimnjačari su odnedavno počeli obavljati i posao kontrole izgaranja u ložištu, što su prije radili djelatnici Plinare pa su brojni građani ostali iznenađeni kada su im pozvonili i zatražili pristup bojlerima.

Iznenađenje je bilo tim veće kada su od njih dobili obavijest da posao ne mogu obaviti jer bojler nema potrebne mjerne otvore koje vlasnici moraju napraviti. A za taj posao u prosjeku će serviserima morati platiti do 500 kuna. Želimir Jakobović iz tvrtke Ening pojasnio je da je provjera ložišta pod njihovom kontrolom od prošle godine odlukom Gradske skupštine.

– Naš je posao da izmjerimo izgaranje u ložištu, a ako aparat nema mjesto za takvo mjerenje, korisnicima napišemo obavijest i uputimo ih da se jave serviserima da im to naprave kako bi ubuduće mogli provoditi mjerenje – pojasnio je Jakobović. Dodao je kako se izgaranje u peći kontrolira radi sigurnosti te pozvao sve građane da se na upute ne ogluše jer se radi o njihovim životima.

Istaknuo je i da ta odluka nema veze s ulaskom u Europsku uniju, već da je planirano njezino uvođenje prije više od 15 godina pa sada na snagu stupa sa zakašnjenjem. Opisao je kako je riječ o rupi koja se izbuši u plastičnom plinskom dimnjaku i u koju se ugradi čep kako bi dimnjačari pri kontroli mogli ondje uvući sondu kojom mjere postotak izgaranja.

Osim kontrole ložišta, dimnjačari uočavaju i druge nepravilnosti.

– Kada dimnjačar uoči da je aparat postavljen suprotno sigurnosnim standardima, o tome obavijesti vlasnika, a istu obavijest na znanje može poslati i policiji i komunalnom redaru koji imaju ovlasti napisati kaznu i na taj način prisiliti vlasnika da poduzme sigurnosne mjere – objasnio je Jakobović.

U Gradskoj plinari kažu da su najveća opasnost atmosferski bojleri u starim zgradama jer postoji mogućnost povrata dimnih plinova u prostoriju te trovanje ugljičnim monoksidom.

– Situacija je najteža u užem centru grada gdje se godinama nije vodila briga o stanju dimnjaka pa je potrebno provesti atestiranje i sanaciju dimnjaka kako bi korištenje plina bilo sigurno – pojasnio je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare.

Stanarima isključen plin zbog opasnosti od trovanja

Za Gornju Dubravu izdvojeno najviše, za 9 milijuna kuna novi priključci i obnova starih cijevi.

Komentirajte prvi

New Report

Close