Novi studij Japanskoga jezika kao potvrda uspješne suradnje Japana i Pule

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2015. u 10:07
Pula

Studij koji će biti organiziran kao jednopredmetni ili dvopredmetni program u kombinaciji s ostalim studijskim programima izvodit će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli

Od akademske godine 2015/16. kreće prvi preddiplomski sveučilišni studij Japanskoga jezika i kulture u Republici Hrvatskoj. Studij koji će biti organiziran kao jednopredmetni ili dvopredmetni program u kombinaciji s ostalim studijskim programima izvodit će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli. Međunarodna će se mobilnost ostvarivati preko uspostavljene suradnje pulskoga Sveučilišta s Odjelom za azijske studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani te preko japanskih fondacija i stipendija. Studijski program Japanski jezik i kultura osmislila je docentica japanologije Irena Srdanović u suradnji s prodekanicom Filozofskog fakulteta Linom Pliško te drugim kolegama.

Novoosnovani studij dobio je veliku potporu Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, Grada Pule, Grada Hekinana, pobratima Grada Pule, Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije te drugih organizacija.

Grad Pulu i Hekinan već niz godina spajaju neraskidive prijateljske veze temeljene na partnerstvu i suradnji na poljima kulture, školstva i gospodarstva. Pokretanje preddiplomskog studija Japanskoga jezika i kulture logičan je slijed nadogradnje te suradnje.

Naime, Grad Pula podržao je osnivanje novog studija Japanskoga jezika i kulture tako što je gradu pobratimu Hekinanu uputio pismo potpore. „U duhu produbljivanja već tradicionalno dobre suradnje predlažemo uspostavu novog projekta koji bi se temeljio na razmjeni profesora i studenata pulskog sveučilišta s Vašim. Ovakav oblik suradnje će, smatramo, značajno pridonijeti jačanju prijateljskih veza Pule i Hekinana te unaprjeđenju suradnje između Hrvatske i Japana“ stoji u pismo potpore.

Japanski veleposlanik u Hrvatskoj NJ.E. Keji Ide u više je navrata posjetio Pulu te se susreo s gradskim dužnosnicima, a kao zahvalu za dugogodišnji izniman odnos japanski veleposlanik je  građanima Pule poklonio koncert japanske glazbe. Kao jedan od prvih koraka uspješne suradnje krajem rujna ove godine održan je i Dan japanske kulture po prvi put u Puli uz podršku Japanskog veleposlanstva u RH, Japanske fondacije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Komentirajte prvi

New Report

Close