Novi rok za špekulativne zalihe šećera 31. ožujka 2016.

Autor: Božica Babić , 17. kolovoz 2015. u 22:01
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Prvotni rok tvrtkama za rješavanje spornih zaliha bio je kraj rujna.

Hrvatska je dobila dodatni polugodišnji rok za rješavanje ‘špekulativnih zaliha šećera’ što znači da ta afera ne mora biti raspetljana do kraja rujna 2015. kako je uvjetovano prvotnim nalogom Vlade RH i Europske komisije. Kako se uskoro primiče rujanski rok pitali smo u resornom Ministarstvu poljoprivrede znaju li se možda okviri modela po kojem će biti razriješena šećerna problematika.

“Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je produljenje rokova propisanih Uredbom Komisije 170/2013 te su izmjene uredbe u proceduri donošenja. Novi rokovi predviđeni izmjenama Uredbe pomaknuti su za šest mjeseci, odnosno novi rok za uklanjanje šećera sa tržišta je 31. ožujka 2016. Time se nastavlja postupak utvrđivanja vlasnika špekulativnih zaliha šećera”, odgovorili su iz kabineta ministra Tihomira Jakovine. Vlada je, podsjetimo, u ožujku objavila listu s 134 tvrtke, prozvala ih je zbog 37.138 tona nedopuštenih zaliha šećera i moguće sankcije od 19 milijuna eura. Uz Tvornicu šećera Osijek, kojoj su pripisane čak 27.354 tone šećera, ostatak prozvanih s većim količinama mahom su prehrambene kompanije (Koestlin, Podravka, Cedevita, Kraš, Dukat, Ledo, Karolina, Zvijezda, Zvečevo…), kojima je šećer jedna od sirovina.

Na optužbe da imaju špekulativne zalihe i nalog neka same riješe problem kako Vlada ne bi EK platila 19 milijuna eura kazne uprave kompanija uzvratile su žestokom kritikom i prozvale državnu administraciju da vlastiti nemar i neznanje prebacuje na gospodarstvo. U zaštitu tvrtki stala je i Hrvatska gospodarska komora podsjetivši Ministarstvo da je dvogodišnju bescarinsku uvoznu kvotu za šećer registriralo za 2013. i time papirnato uzrokovalo špekulativne 
zalihe.

Komentirajte prvi

New Report

Close