Novi projekt HDZ-a: Žele spojiti otoke tunelima ispod mora

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2013. u 10:44
Ilustacija / Guliver/Thinkstock

Svi elementi bi se proizvodili na kopnu, dovozili i pod vodom spajali, a mogli bi se proizvoditi u domaćim brodogradilištima.

Projekt Jadranskih tunela predstavljen je članovima HDZ-a u središnjici stranke u Zagrebu, koji su odmah prepoznali važnost projekta, piše Večernji list. Prema tom projektu, planira se izgradnja tunela u moru koji bi povezao Pelješac pa i Korčulu. Tunel do Pelješca imao bi jednu cijev, dva traka i stazu za pješake, uza sve potrebne instalacije, a dalje bi se nastavljao sve do Korčule. Vrijednost tog projekta, prema prvim projekcijama, bila bi oko 900 milijuna kuna.

No osim te veze, splitski projektant Boženko Jelić planira spojiti Split, Zadar i Rijeku s obližnjim otocima. Na taj bi način Brač, Šolta i Hvar postali jedan otok koji bi se, prema procjenama, moglo prijeći za dvadesetak minuta. Tunel ne bi bio izravno na morskome dnu, nego bi stajao na osloncima. Svi elementi bi se proizvodili na kopnu, dovozili i pod vodom spajali, a mogli bi se proizvoditi u domaćim brodogradilištima. 

Za ovaj veluiki projekt potrebna je politička volja i vladajuće stranke. Za koji dan bi se projekt trebao naći i u Bruxellesu, pred glavnim čovjekom za granice EU te predsjednikom gospodarske komore Unije. Očekuje se da će i EU prepoznati i podržati projekt, te ga i financirati, piše Večernjak.

Više pročitajte ovdje.

Komentari (7)
Pogledajte sve

obzirom koliko je do sada pokradeno, mislim da nam jedino preostaje ronjenje, ako nisu pokrali i opremu [emo_plazi]

Da je ovo rekao Dr Ivo povjerovao bi 100%. On je uvijek nudio jamstva za svoja obećanja, npr jamstvenu karticu, a ovi ne jamče ničim, ni blijeda sjena najvećeg Hr premijera u povijesti. Ja ću ponuditi nešto atraktivnije za razliku od hadezejaca. Nudim spajanje Pule sa Dubrovnikom prozirnim tunelom sa izlazima za Rijeku, sve hrvatske otoke, Zadar, Split, Dubrovnik. Cijena investicije za državu bi bila bi nula kuna a korist nezamisliva. Nitko u Hrvatskoj nebi morao više raditi, ukinuli bi sabor, izašli iz EU, bili bi apsolutno svjetski hit. A sad zašto bi to državu koštalo 0 kuna e to je mala tajna. Uz taj tunel svakih 30 km bi bili podvodni riblji restorani i odmorišta tako da je ovaj prijedlog HDZ uistinu smiješan prema mojem koji je uistinu baziran na znanstvenom istraživanju. Štenost za okoliš bi bila nikakva, dakle apsolutno bi bili zadovoljeni još neispisani standardi očuvanja okoliša i sl. Pa zar se još nisu opametili???

900 milijuna?

Je, puta 10.

Spojiti otoke preko tunela i pod morem i još u Hrvatskoj.

Cijena: neprocjenjivo.

Ne znam za druge ali meni je uvijek veći gušt bio ići na otoke sa trajektom i ploviti morem nego prolaziti kroz neki tunel bez svjetla i zraka. Tako da i nisam za ovaj prijedlog bez obzira tko ga predlaže. 900 milja se može puno bolje iskoristiti.

New Report

Close