Novi porez na imovinu i do pet puta veći nego sadašnja davanja

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2012. u 13:33
Slavko Linić (PXL)

Uskoro će ministar financija Slavko Linić imati javnu prezentaciju prvog nacrta zakona o porezu na imovinu.

Iako ministar financija Slavko Linić planira uvesti porez na imovinu već iduće godine, još nisu poznati njegovi prijedlozi svih poreznih stopa. U javnost su dosad 'procurile' samo tri stope: od 2 posto (vikendice), 0,2 posto (stanovanje) i 0,4 posto (najam) – i sve tri tretiraju samo kuće i stanove, piše Večernji list.

'Uskoro će ministar financija Slavko Linić imati javnu prezentaciju prvog nacrta zakona o porezu na imovinu', bilo je sve što su rekli u ministarstvu na upit Večernjeg lista o tome po kojim će se stopama oporezivati poslovni i gospodarski objekti, proizvodni pogoni, poljoprivredno zemljište i sl.

Određivanje osnovice, odnosno procjenu vrijednosti nekretnina, mnogi stručnjaci smatraju najvažnijim poslom u procesu pripreme i uvođenja novog poreza.

'Za potrebe određivanja osnovice poreza na nekretnine najčešće se provodi takozvana masovna procjena vrijednosti. Taj proces podrazumijeva da se ne procjenjuje vrijednost svake nekretnine zasebno jer bi to bilo preskupo i predugotrajno, nego se pribjegava pojednostavljenju primjenom odgovarajućih modela. Ti se modeli temelje na procjeni vrijednosti nekretnine u ovisnosti o određenom broju varijabli (veličini, namjeni, starosti, lokaciji, kvaliteti…). Nakon sto se dođe do preliminarnih procjena osnovice oporezivanja, vlasnicima nekretnina o tome se dostavlja obavijest te im se ostavlja određeno razdoblje za žalbu', rekla je za Večernji list Sandra Švaljek iz Ekonomskog instituta.

Građani već dugo kroz komunalnu naknadu plaćaju činjenicu da su vlasnici stana ili kuće, no taj će paraporez nestati nakon što se uvede porez na imovinu. Iako je novi porez na imovinu trebao samo zamijeniti komunalnu naknadu, stvari će se dramatično izmijeniti, navodi Večernji list.  Naime, komunalna naknada se plaća samo na osnovi veličine i lokacije na kojoj se stan ili kuća nalazi. Tako su gradovi podijeljeni na nekoliko zona – od središta prema periferiji – a cijena naknade fiksna je i plaća se to manje što je nekretnina u nižem razredu, odnosno što je udaljenija od središta grada.

Novi bi porez trebao ispraviti tu nepravdu jer mnogi plaćaju više samo zato što žive u središtu grada, bez obzira na stvarnu vrijednost svog stana. No, 'kvaka' je u tome što će građani, prema predviđenim stopama, novi porez u prosjeku plaćati čak tri do pet puta više.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (9)
Pogledajte sve

Anonimno, 08.11.2012. u 01:20
Moji roditelji zajedno radili 75 godina i stekli društveni stan za koji su i ulagali u stambeni fond 75 godina(uz to naknadno otplaćen).

Anonimno, 08.11.2012. u 01:20

Pa i moji su roditelji uplaćivali u stambeni fond.

Pa su dobili frišku figu.

“Mnoge ‘nekretnine’ nisu niti legalizirane, nema ih u gruntovnicama, pa bi ilegalni graditelji mogli ponovo biti nagrađeni, a oni što su radili po propisima – kažnjeni” kaže HDZ….kojeg voljeli ii ne voljeli trebamo, ali ne u aferama prisluškivanja već u ekonomskom oponiranju jer kukuriku rade što im padne na pamet, a opozicije da pljuca po njima jednostavno nema!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/linic-objasnio-odustajanje-od-poreza-na-imovinu-stednja-je-potrebna-radi-stabilnosti-bankarskog-sustava–/645582.aspx

“Odustali smo od poreza na imovinu jer nam je štednja potrebna radi stabilnosti bankarskog sustava, pa nismo htjeli dirati kamatu, a oporezivanje dividende bi pogodilo investitore”……
toliko o ravnomjernom teretu za sve građane…znači ovi s nekretninama neka crknu…a ovi s ostalom imovinom nam trebaju….gospodine Liniću vi niste pri sebi…

Za super24…jedno dijete Poljska drugo Slovačka…znatno jeftinije, a fakulteti puno bolji!


Ovo nije porez na imovinu već porez na nekretnine!!! Bilo bi znatno primjerenije da gospon Linić uvede porez na imovinu! Lijepo npr. onaj tko posjeduje imovinu veću od xyz plati na nju x posto! To bi obuhvatilo sve oblike imovine pa bi svi oni koji su doista bogati i plaćali….
Negativan primjer:
Moji roditelji zajedno radili 75 godina i stekli društveni stan za koji su i ulagali u stambeni fond 75 godina(uz to naknadno otplaćen). Nisu išli u Trst u kupovinu jer su bili štedljivi..odlučili kupiti mali stan u ZG (28m2)uz svoj da djeca mogu studirati u njemu! Kupili zemljište na otoku i 25 godina kamen po kamen podizali vikendicu koju ne žele iznajmljivati! Čak imaju i građevinsku dozvolu sa uporabnom dozvolom…naplaćali se poreza na nekretnine, komunalnih doprinosa, pdv-a, odvoza smeća, projektne dokumentacije, građevinskih dozvola, uporabnih dozvola i svih ostalih sr.nja, koje su rastrošne guzonje na vlasti potrošili na svoje Audije, Mercedese, BMW-e, putne troškove, plaće i ostala čuda i sad imaju zajedno mirovine 6000 kn i strašno su bogati i nekretnine im nisu u funkciji pa bi trebali platit porez umjesto da uživaju u ovo malo vremena što im je preostalo od života!

Stric Jure je isto bio štedan i trpao na banku novce, ubirao kamatu i nije ništa investirao već je živio i živi od reketa nad bankama! Nije se mučio s administracijom oko dozvola, nije plaćao komunalne naknade, odvoz smeća, porez na nekretnine, pdv, građevinske dozvole i ostale nenabrojive namete koji hrane naše guzonje, već ima par miljunčića koji nisu oporeziva imovina…i umire od smijeha!

Dobrodošli u zemlju pravde, investicija i znanja!
Svoju djecu poslao sam na studij u inozemstvo i želim im od sveg srca da se nikad ne vrate….


ako ste ih poslali u Eu možda bi vam bilo dobro znati da ovo dolazi od “trojke”.. i da je Hrvatska pokusni slučaj za širu primjenu u skorijoj budućnosti


faust55
ma koji narod ?
tu su samo ovce s ispranim mozgom Q-ca tu više itko misli
300000 nezaposlenih i kad prosvjetati štrajkaju nema ih nigdje
umjesto da rulja dođe na trg i neda se od tamo otjerat dođem ja koji radim tri studenta i dva penzića

pa kad te prosvjede organizira mladež sdp-a i ostali afiliati i svi to znaju

New Report

Close