Novi plan za Uljanik, za 3. maj opet u opticaju Fincantieri?

Autor: Jadranka Dozan , 04. listopad 2018. u 06:55
Ministar Horvat: Ciljamo na partnera koji je spreman investirati u opstojnost brodogradnje/I. Šoban/PIXSELL

Odgovor EK na novi plan restrukturiranja Uljanika mogao bi se očekivati za oko dva tjedna, kaže Horvat.

Izmijenjeni ili, bolje rečeno, gotovo novi program restrukturiranja Uljanika krajem ovog ili početkom idućeg tjedna mogao bi biti poslan u Bruxelles, najavio je nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima  sindikatima pulske brodograđevne kompanije ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Istaknuo je i kako se potom očekuje da bi odgovor Europske komisije mogao uslijediti za oko dva tjedna. Prije slanja tog dokumenta, čija dorada je uslijedila nakon što je Europska komisija u očitovanju na prethodnu (srpanjsku) verziju iznijela 75 primjedaba, tek, doduše, treba nešto reći i, primjerice, Ministarstvo financija. 

Horvat je podcrtao i kako nacrt novog programa restrukturiranja obuhvaća brodogradilište u Puli, ali je na neki način opet zapravo relativizirao prethodne rezolutnije poruke Vlade o tome da, kako je to rekao premijer Andrej Plenković, "beskrajno subvencioniranje brodogradnje nije više realno".

Govoreći o potencijalnom strateškom partneru, Horvat je rekao kako se u tom traganju cilja na partnera "koji je spreman investirati ne u bilo kakav biznis već u opstojnost brodogradnje i koji je spreman transferom tehnologije i znanja nastaviti kontinuitet izgradnje brodova i u Rijeci i u Puli". Istodobno, već duže vrijeme za Pulu je to očito upitno, a na tom tragu su i sve otvorenije najave opcije izdvajanja 3. maja.

Prema neslužbenim izvorima upućenim u zbivanja oko škverova, u igru bi se za 3. maj ponovno mogao vratiti talijanski Fincantieri. Taj scenarij značio bi zadržavanje brodogradnje u Rijeci, dok su sve procjene da za isto u slučaju Uljanika izgledi nisu osobiti.  Uz već višemjesečna krpanja isplate plaća i blokade računa Uljanik je stalno u opasnosti od obveze pokretanja stečajnog postupka. Trenutačno se pokušava skupiti novac, odnosno iznaći način za isplate plaća za rujan.

Dok Horvat ističe kako iz Uprave Uljanik grupe tvrde da dio iznosa za neto plaće (ne i za doprinose) imaju osigurano, a da se za dijelom traga, ministar financija Zdravko Marić ponovio je stav Ministarstva financija vezan uz državnu pomoć u isplati plaća radnicima Uljanika. "To nije samo stvar novca, nego i toga je li nešto moguće i zakonito. Danas pričamo o rujanskoj plaći, a što će se promijeniti do listopadske?", naglasio je. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Meni stvarno nije jasno da za privatnu firmu Agrokor Vlada piše poseban zakon i stavlja svog povjerenika na čelo tvrtke gdje porezne obveznike stečaj ne bi koštao ni kune.

A tu gdje može hrvatska država može izgubiti milione eura pušta da stara Uprava i dalje ima tulum.

Vjerodostojni su kao makro u HDZ-u.

Meni stvarno nije jasno da za privatnu firmu Agrokor Vlada piše poseban zakon i stavlja svog povjerenika na čelo tvrtke gdje porezne obveznike stečaj ne bi koštao ni kune.

A tu gdje može hrvatska država može izgubiti milione eura pušta da stara Uprava i dalje ima tulum.

Vjerodostojni su kao makaroni bez sira.

mislim da je uljaniku sada potreban Veliki Plan

ja mislim da je uprava uljanika financijski nepismena.

New Report

Close