Novi oklopnjaci na naplatu tek 2010.

Autor: Saša Vejnović , 23. studeni 2008. u 20:00

Offset bi trebao iznositi 150 posto vrijednosti ugovora, oko 102 mil. eura

Povjerenstvo za nabavu borbenih oklopnih vozila predložilo je Vladi potpisivanje ugovora s koncernom Patria – Đuro Đaković Specijalna vozila o kupnji 42 borbena oklopna vozila AMV 8×8 u vrijednosti od oko 68 milijuna eura. Na čelu Povjerenstva je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, no to još ne znači da je posao siguran. Konačnoj odluci prethodi rasprava na užem kabinetu Vlade, a potom i odluka na samoj sjednici Vlade, a kako premijer Ivo Sanader zagovara štednju na svim razinama, akteri se još suzdržavaju od komentara. No kako je Hrvatska pred ulaskom u NATO, a vozila se plaćaju tek po isporuci, Vlada će vjerojatno dati zeleno svjetlo.

Osam inačica
Tijekom pregovaračkog postupka dogovorene su konfiguracije novih oklopnjaka koji će se naručiti u osam inačica: dvije varijante zapovjednih vozila, sanitetsko, s nuklearno-biološkom zaštitom, za izvlačenje, za protuzračnu obranu, s minobacačem te vozilo za protuoklopnu borbu. Upravo zbog različitih konfiguracija koja iziskuje i specifičnu dodatnu opremu vozila iz ovog ugovora u konačnici će biti skuplja od vozila ugovorenih krajem prošle godine. Prvu skupinu od 84 naručena BOV-a čine vozila za transport vojnika, a prosječna cijena im je bila 1,33 milijuna eura, odnosno ukupno 112 milijuna eura. Naši izvori kažu da je cijena i ove grupe vozila identična onoj iz prvog ugovora, ali je konačan iznos povećan zbog specifične opreme. Tako će prosječna cijena jednog vozila iz druge grupe iznositi 1,6 milijuna eura. U konačnici, Hrvatska će samo za 126 oklopnih vozila platiti oko 180 milijuna eura. Naoružanje i još neka oprema kupovat će se naknadno, pa će cijena oklopnjaka spremnih za djelovanje biti daleko veća.

Uplata novca
Uz novi će se ugovor potpisati i sporazum o offsetu koji bi, kao i u prvom slučaju, trebao iznositi 150 posto vrijednosti ugovora, odnosno oko 102 milijuna eura. Od toga bi vrijednost izravnog offseta trebala biti najmanje 35 posto, odnosno oko 36 milijuna eura. Vlada će vjerojatno prihvatiti mišljenje Povjerenstva među ostalim i zbog toga što će se vozila plaćati nakon isporuke, a ne avansom. Novac za vozila iz drugog ugovora proizvođaču će se uplatiti najranije 2010. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close