Novi natječaji za bušenje na kopnu u rujnu

Autor: Marija Brnić , 08. lipanj 2016. u 22:00
Potpisanim ugovorima do investicija od 88 mil. eura/Fotolia

Deset istraživačkih polja utvrđeno, papiri pripremljeni, čeka se Državno odvjetništvo.

Idućih bi dana trebali i službeno biti sklopljeni ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije nafte i plina za šest istražnih prostora na kopnu, u Slavoniji, i to po jedan s Inom i nigerijskim Oandom te za četiri polja s kanadskom tvrtkom Vermilion.

Tim ugovorima izravno će se pokrenuti investicije ukupne vrijednosti 88 milijuna eura, no iako se očekivalo da će istodobno biti razmatrano i odobravanje natječaja za nova polja na kopnu, jučer na dnevnom redu Vlade takve odluke nije bilo. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić objašnjava da su nova polja već utvrđena i dokumentacija za njihovu aktivaciju pripremljena, no još je u proceduri ishođenja mišljenja Državnog odvjetništva, kako bi se izbjeglo eventualno otezanje daljnjeg postupka.  

Riječ je o ukupno 10 istraživačkih polja, od kojih je šest smješteno na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a četiri u području Dinarida. Objava natječaja, doznajemo, ne očekuje se prije rujna jer je potrebno osigurati njihovu najavu na tržištu. S druge strane, očekuje se i izjašnjavanje Vlade o ugovorima za istraživanje u Jadranu, odnosno o tome hoće li se otvarati razgovore s ponuditeljima Enijem i Inom, ako su još zainteresirani za istraživanje, i to samo za plin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close