Ljekarnici koji mjere tlak bit će za to i plaćeni

Autor: Marija Crnjak , 31. ožujak 2014. u 22:00
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ljekarnička komora s HZZO-om još pegla detalje novog modela ugovaranja.

Tijekom ove godine mogao bi krenuti pilot-projekt novog modela financiranja ljekarni, koje će osim za izdavanje lijekova od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) moći naplaćivati i brojne druge usluge, od mjerenja razine šećera i tlaka do sustavnog praćenja suradljivosti pacijenata ili nuspojava lijekova.

Kako objašnjavaju u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, riječ je o širokoj paleti usluga ponajprije u sferi preventive, od kojih neke usluge dio ljekarni već provodi, no bez adekvatne naknade. Komora posljednjih nekoliko mjeseci pregovara s HZZO-om, s kojim se još peglaju detalji novog modela ugovaranja. Predsjednik Komore Mate Portolan ističe da su ideje suradnje vrlo sukladne i da bi reorganizacija mogla proraditi relativno brzo. Tvrdi da nema govora o tome da će ljekarnici uzimati posao liječnicima.

"Niti možemo, niti želimo raditi posao liječnika, koji propisuju terapiju kod ozbiljnih bolesti, ali već savjetujemo pri uzimanju bezreceptnih proizvoda, mjerimo tlak, indeks tjelesne mase, educiramo. Osim tih usluga, u planu je uvođenje brojnih dodatnih usluga za koje će biti potrebna i dodatna edukacija, ali i izmjena nastavnoga programa na fakultetima. Ljekarnici nisu prodavači, već dio zdravstvenoga sustava i imaju veliku ulogu u preventivi, koja je znatno jeftinija od liječenja. To se dosad u Hrvatskoj nije vrednovalo i zato radimo na izmjenama sustava", ističe Portolan. Inače, ljekarnici trenutačno od HZZO-a u prosjeku dobivaju naknadu za izdani lijek u iznosu od oko sedam kuna.Edukaciju će navodno ponuditi i Komora, a spremnost da dio troškova plati i HZZO otkrio je i ravnatelj Siniša Varga najavljujući prošloga tjedna redefiniranje ljekarničkih usluga i modela ugovaranja.

Upravo je Varga novi model financiranja najavio u kontekstu financijske opstojnosti ljekarni, koja navodno dolazi u pitanje zbog novoga pravilnika koji ograničava veledrogerijske marže. Ljekarnička je komora nedavno upozorila na to da će provedba pravilnika, o čijim se izmjenama još pregovara na relaciji veledrogerije-HZZO, znatno ugroziti poslovanje ljekarni koje su od spomenutih marži ostvarivale znatne popuste. Komora je u javnost pustila informaciju da će pravilnikom biti ugrožena opstojnost čak 400 malih ljekarni, što nije samo ekonomski nego i ozbiljan javnozdravstveni problem. Ispada tako da će im HZZO uzeti popuste u poslovanju s dobavljačima, što će im nadoknaditi iz preventive, odnosno plaćajući im dodatne usluge. Inače, spomenutim pravilnikom uvedene su diferencirane veleprodajne marže na lijekove, čija se visina ograničava s obzirom na cijenu lijeka, sve do samo jedan posto za najskuplje lijekove, dok je ranije veleprodajna marža mogla ići do 8,5 posto. Kako doznajemo, u pregovorima o pravilniku na stolu su dvije opcije. U jednoj verziji predlažu se tek sitne izmjene brojki, a druga je opcija čak i da marže ponovno budu stvar poslovnoga odnosa između dobavljača i kupca.

Komentari (3)
Pogledajte sve

@ miami
Medika dd je javno dioničko društvo te su podaci o njezinom poslovanju javni i kao takovi su dostupni na Web stranicama Zagrebačka burze, a vama za informaciju Medika dd je za proteklu poslovnu godinu 2013. ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 41.409,288,60 kuna

Pa, koliko je taj temeljni kapital bio upisan u Trgovačkom sudu …
Još iz 1997.???? Dobit najvećih lanaca npr. Medike, ne prelazi par milijuna
kuna , a okrenu godišnje preko 2 milijarde prometa…

Najveći hrvatski trgovac lijekovima na veliko povećao je svoj temeljni kapital za 40% i to na način da je zadržao dobit samo iz 2013. godine, koja činjenica u svakom slučaju relativizira dio argumenata protiv primjene najavljenog pravilnika o diferenciranim veleprodajnim maržama.

New Report

Close