Novi ministar ima hitan posao: Ide promijeniti podatke u imovinskoj kartici

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2020. u 12:28
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Vili Beroš, novi ministar zdravstva, već je za danas dogovorio sastanak s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković.

U razgovoru za Novi dan N1 televizije s reportekom Mateom Dominiković novi ministar zdravstva Vili Beroš prvo je prokomentirao kako ne vidi potencijalne probleme zbog činjenice da je on novi ministar. Naime, ima administatrativno iskustvo te je upoznat s funkcioniranjem sustava.

"U ovom trenutku ne vidim kakvi bi problemi mogli biti. Imam određeno iskustvo, u administraciji sam dvije godine, upoznat sam s funkcioniranje sustava. Moja idej aje da nastavim sa započetim inicijativama te ih intenziviram. To je u ovom trenutku od vrlo velike važnosti", kazao je Beroš.

Nije se htio osvrtati na premijerove riječi kako je bivši ministar Milan Kujundžić smijenjen jer se u ovom trenutku ne može fokusirati na posao. 

"Ne mogu komentirati premijerove riječi, ali ono što je izvjesno jest da sam došao ovdje odgovorno raditi ovaj posao i da ću nastojati ništa ne prepustiti slučaju", istaknuo je.

Vremena je malo, ali u sustavu sam već dvije godine

"Vremena je malo, ali u sustavu sam već dvije godine. Jučer sam rekao kako ću pokrenuti utemeljenje za uspostavu hitne helikopterske službe jer očekivati da će ona biti doista implementirana u tako kratkom vremenu nije moguće. Međutim, mi po tom pitanju kaskamo i nismo ništa napravili. Moramo hitno početi s njenim utemeljenjem. Ono što hoću naglasiti jest da će u osnovnom fokusu ovog ministarstva biti bolesnik i njegovo zadovoljstvo. Dakle, dostupnost zdravstvene zaštite. Liste čekanja su tu problem koji se nameće. To naravno nije problem koji je lako riješiti, ali u razgovoru sa čelnikom HZZO-a poduzet ćemo i dodatne mjere za poukšaj saniranja tog problema", kazao je Beroš.

Što se tiče suradnje s Milanom Kujundžićem, kazao je kako ne može reći ništa loše po tom pitanju.

"Ja ne mogu reći ništa Loše. Naime, otkad sam došao prije dvije godine u ministarstvo, primijetio sam da ministar Kujundžić zdušno radi na poboljšanju zdravstvenog sustava. U tome sam mu bio potpora u onoj mjeri kojoj sam mogao kao njegov pomoćnik. Mislim da su njegovi potezi bili korektni i usmjereni prema dobrobiti zdravstvenog sustava", kazao je Beroš o suradnji s Kujundžićem.

"Tko sam ja da sudim"

Nije htio govoriti o 'grijesima' bivšeg ministra.

"Tko sam ja da sudim. Ja u ovom trenutku ne vidim grijehe bivšeg ministra. Ja sam odmah dogovorio susret s gospođom Novaković," kazao je Beroš te dodao kako će s njom detaljno prokomentirati svoju imovinsku karticu. 

"Do u detalje ćemo prokomentiratirati moju imovinsku karticu. Ima promjena u njoj. Naime, refinancirao sam svoje kredite u bankama koje su putem Hrvatske liječničke komore nudile prihvatljiviju kamatu, to sam napravio."

"Nadalje, više ne zarađujem od ovih aktivnosti van struke, kao što sam prije. S obzirom da sam bio pomoćnik ministra, manje sam vještačio na sudovima, stoga su moji prihodi manji. Ono u imovinskoj karitici odnosi se na neke djelatnosti u dopunskom radnom vremenu koje su mi tada bile moguće. Međutim, kao pomoćnik ni to više nisam mogao raditi."

"Supruga će navesti dio svog nasljedstva, otprilike 26 kvadara stana u Španskom", rekao je Beroš ekskluzivno za N1.

Osvrnuo se na medijske napise o njegovom satu koji navodno vrijedi 35.000 kuna. Kazao je kako je ljubitelj satova.

"Mogu priznati da sam ljubitelj satova. Taj sat sam dobio od svojih roditelja za doktorat. Ali najčešće nosim daleko prihvatljivije sportske satove", objasnio je.

"Ako ne budem dobar, odlazim"

Vili Beroš je odmah krenuo u pokušaje rješavanja problema u sustavu, posebice problema plaća zdravstvenih radnika. Rekao je da je već dogovorio sastanke s ključnim akterima struke.

"Ono što je izvjesno jest da ću se apsolutno truditi dobro odraditi svoj mandat. Danas u 12 sati mi dolazi kolega Luetić iz Hrvatske liječničke komore. Promptno ću pokrenuti razgovore sa sindikatima, Komorom medicinskih sestara, svim akterima. 

Pokušat ćemo ubrzati inicijativu o razgovoru o novom Zakonu o plaćama i radnom vremenu", kazao je Beroš te istaknuo kako će se baviti i problemima koje muče medicinske sestre koje su važan dio struke.

Nisam revolucionar, nećemo podići ljestvicu toliko visoko, ali doista ću napraviti sve da opravdam povjerenje premijera", dodao je.

A ako ne bude dobar, obećaje da će napustiti mjesto ministra.

"Ako ja ne budem dobar, odlazim s mjesta ministra. Odmah. Obećao sam."

Komentari (2)
Pogledajte sve

nije ni sjeo u fotelju a vec nesto ne stima.
vasar uzivo.

ajde, djeluje obećavajuće ili je na početku kod svih tako

New Report

Close