‘Novi je zakon poruka onima koji ne poštuju nikoga i ništa’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2012. u 10:08
PXL

Podržavamo zakonski prijedlog jer je on reakcija na dosadašnju lošu praksu.

Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) pozdravio je prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se za omalovažavanje i vrijeđanje policijskog službenika predviđa novčana kazna do 15 tisuća kuna ili zatvor do 60 dana.

Podržavamo zakonski prijedlog jer je on reakcija na dosadašnju lošu praksu, ali i poručujemo građanima da ih policajci neće loviti po ulicama i provocirati situacije koje bi dovele do kažnjavanja, ističe sindikat MUP-a u jučerašnjem priopćenju. Tako je, nakon Sindikata policije Hrvatske (SPH), i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a dao potporu zakonskom prijedlogu o kojemu će Hrvatski sabor raspravljati u redovnoj proceduri, a kojim se nakon 22 godine postrožuju kazne za napad na policajce i njihovo vrijeđanje. Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a naglašava i kako bi nova zakonska rješenja "trebala biti poruka onima koji ne poštuju nikoga i ništa, koji su već ogrezli u takvim ponašanjima i uzori su određenom dijelu mlade populacije, a dosadašnja sudska praksa i zakonska rješnja slala su pogrešnu poruku: udri i pljuj policiju nećeš biti kažnjen ili bar nećeš biti ozbiljnije kažnjen".

Sve je to, kako se dodaje, rezultiralo velikim brojem slučajeva u praksi, a istovremeno je bilo i kočnica normalnom radu policije. "Sigurni smo da sustav neće dozvoliti da se uloge zamijene, tj. da žrtva postane tlačitelj, cilj je samo omogućiti nesmetan rad policije i u što većoj mjeri suzbiti devijantna ponašanja u interesu svih članova zajednice", naglašava Sindikat, čiji su članovi, kao sudionici radne skupine, sudjelovali u izradi nacrta novoga zakona.

Komentari (2)
Pogledajte sve

To je samo uvod za rješavanje prosvjeda. Svakog prosvjednika se lako može natjerati na omalovažavanje murje. Pa zbog toga murja ima odličnu poziciju da se pohapsi zbog vrijeđanja.

još jedan u nizu zakona koji se neće provoditi. Policije nema nigdje, valjda imaju puno papirologije pa je rješavaju u stanicama ili spavaju negdje u patrolnim vozilima.

New Report

Close