Novi je većinski vlasnik IGH hongkonška tvrtka Avenue

Autor: Suzana Varošanec , 13. rujan 2018. u 10:17
Predsjednik Uprave IGH Oliver Kumrić: Internacionalizacija jedna od odrednica/Petar Glebov/PIXSELL

Ipak, Gljadelkin bi mogao i dalje posredno kontrolirati IGH jer ima udjele u kineskoj tvrtki Avenue.

Institut IGH, okrenut k velikom broju tendera radi novih, važnih poslova i nakon odabira njegove ponude za kontrolu izvođenja strateškog projekta Pelješki most, ponovo s velikim razlogom plijeni pozornost. 

U fokusu je zbog recentne transakcije zabilježene u domeni većinskog vlasnika tvrtke, odnosno inače samozatajnog rusko-hrvatskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina, koji se istaknuo na planu višegodišnjeg djelovanja u Hrvatskoj čime je obuhvaćeno više različitih projekata od kojih, pak, zadnjih godina prednjači njih nekoliko. Pretežiti udjel drži u Hidroelektri niskogradnji gdje je s velikim ulaganjima održao tvrtku na životu, iako pod zadnje ta tvrtka ipak nije lišena problema.

Poteškoće s kojima se ona suočava do izražaja su već došle i kroz gubitak statusa podizvođača na velikom infrastrukturnom projektu željezničke grupe Dugo Selo-Križevci.  Događaj je to star otprilike tri mjeseca, ali na drugoj strani i dalje je jaka karta ovog poduzetnika veliki turistički projekt Kupari koji je u fazi razvoja nakon potpisivanja aneksa ugovora, te ostaje  vrlo bitna sastavnica Gljadelkinovih poduzetničkih pothvata. Ipak, po nizu pokazatelja, trenutno na prvom mjestu s najvećim rezultatima svakako je zamjetno oporavljeni Institut IGH. 

Ta ga činjenica moguće i stavlja u središte novih aktivnosti Gljadelkina jer je njegovo ulazno poslovanje navodno izgledna i izvjesna ulaznica za velike aktivnosti njegova vlasnika na tržištu Hong Konga. Vrlo su zanimljive upravo zaredale poveznice IGH-a s Hong Kongom, kako iz službenih izvora, tako i iz neslužbenih, jer se već duže nagađa da za to postoje dva moguća poslovna cilja.  Kako bilo, na temu registrirane promjene na stani vlasnika, IGH-ova je Uprava na Zagrebačkoj burzi brzo i transparentno reagirala s objavama u kojima se u neposrednu vezu s ovom kompanijom dovodi navedeno daleko azijsko tržište. Konkretnije u Hong Kongu je registrirana tvrtka koja je po novome stekla ključnu vlasničku polugu u IGH-u.

 

315 tisuća

dionica IGH ili 51,3 posto vlasništva prodao je Sergej Gljadelkin

Kako proizlazi da je o promjenama u postotku glasačkih prava IGH upoznat preko Gljadelkinovog punomoćnika, kroz obavijest o transakciji da je 5. rujna realizirano njegovo otpuštanje 51,33% temeljenog kapitala, odnosno 315.000 dionica IGH-a, tako iz Uprave potom i navode da je Gljadelkin kao dosadašnji neposredni većinski vlasnik pao ispod praga od 5%. Na tu poziciju, dodaju, ušla je hongkonška tvrtka Avenue Engineering And Construction Limited, i o tome isto preko  punomoćnika i izvijestila kompaniju.   Jesu li ti aktualni potezi, što je inače mišljenje mnogih dionika, ta najočiglednija karika u lancu potvrda da je određeni plan krenuo u realizaciju upravo kao dio prizme vlasničkih promjena? 

Ostaje za vidjeti sljedeće poteze pa i očitovanja, vezano i na nove odrednice, koje su moguće i od ključne važnosti za poslovanje IGH-a, jer se  vezuju uz središnje pitanje koje glasi: Što planira Gljadelkin, posredno i dalje kontrolirajući IGH? Naime, nagađa se da će on, unatoč činjenici da je izgubio poziciju neposrednog pretežitog vlasnika IGH-a, i dalje vući sve konce, ali posredno, upravo kroz vlasničku povezanost s navedenom hongkonškom tvrtkom (što nam nije demantirano) te preko velikog i financijski moćnog međunarodnog tržišta.

Uporište za to su navodne najave aktivnosti koje su išle u tom smjeru, a naši izvori tvrde da su se ne tako davno čule od strane samog Gljadelkina. U dijelu građevinskih krugova dio njih smatra da se stoga mogu očekivati novi potezi. Po nekima je to čini se dio strategije da se IGH kao trenutačno najjača komponenta predstavi u sklopu imovine Avenue iz Hong Konga.

Načelno, to može za cilj imati jačanje pozicija tvrtke radi eventualne prodaje, ali spominje se i mogući drugi scenariji u sklopu izlaska na hongkonšku burzu tvrtke Avenue (navodno je to gotova stvar), pa tako i pripreme terena za IPO koji bi išao u smjeru prikupljanja svježeg kapitala, između ostalog i za završetak financijskog restrukturiranja IGH-a. Ta tvrtka, naime, kako tvrde poznavatelji, može biti ulaznica Gljadelkinu na burzu gdje novca i investitora ne manjka, pa se po njima može očekivati da će se u kraćem razdoblju iz tog rakursa moći definirati smjer, i u tom sklopu razvojne perspektive IGH-a putem aktivnosti novog većinskog vlasnika IGH-a na hongkonškoj burzi. Inače, poseban naglasak IGH stavlja na područje cestogradnje, izgradnje željezničke infrastrukture i hidrotehničke projekte.

"Osim što aktivno djelujemo u Hrvatskoj i Sloveniji, u provedbi su ili očekujemo rezultate aktivnih natječaja na tržištima BiH, Crne Gore, Kosova, Albanije, Rumunjske i Gruzije", kazao je nedavno šef Uprave IGH Oliver Kumrić.Upravo je internacionalizacija poslovanja jedna od ključnih strateških odrednica poslovanja Instituta za sljedeće 4 godine, uz strateški cilj da 2022. više od 50% prihoda ostvare u inozemstvu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nisu znali gdje bi spičkali novce taj dan?

Da su ovo prave poslovne novine, napisao bi se autorski članak, kritički bi se osvrnulo na vlasničke spinova. Evo, recimo, kad je Rus kupio IGH, najavljen je veliki prodor u Rusiju, i što je bilo od toga? Apsolutno ništa.

Ili neka navedu gdje su izvan države ikad dobili i uspješno realizirali neke poslove, uz toliko godina postojanja?!

Ili koje su im reference u državi izvan uvijek naštimanih natječaja za državu-naručitelja? Godinama su dampingirali cijenama na tržištu, svjesno idući u gubitak kako bi naštetili onima koji se pošteno bore na tržištu, i kakav su uspjeh postigli time? Svaki put kad pročitam ove propagandne tekstove o tome smeću u tvrtke, ozlojedim se, očito. Dok ovakvi propaliteti netragom ne nestanu s tržišta, hrvatsko građevinsko tržište bit će među najgorim u svijetu.

New Report

Close