Rijedak slučaj u Hrvatskoj: Tvrtka u osjetljivoj fazi mijenja čelnog čovjeka, a novi direktor se predomislio

Autor: Marija Brnić , 03. lipanj 2019. u 08:19
Tvrtka je veći dio 2018. bila na listi poreznih dužnika, no nije blokirana/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Sinišu Bogomoleca je imenovalo UV CERP-a, ali su mu radnici skloni bivšoj šefici najavili blokadu ulaska.

Prošli tjedan Upravno vijeće CERP-a donijelo je odluku da direktorici državne tvornice obuće Meiso Snježani Dominić, kojoj mandat istekao sa zadnjim danom svibnja, ne produlji mandat, nego na njezino mjesto imenuje novog direktora, Sinišu Bogomoleca.

To imenovanje je zanimljivo samo po sebi, jer je posrijedi tvrtka koja se nalazi usred procesa privatizacije, a dosad nije bila praksa da se u toj osjetljivoj fazi mijenja čelnog čovjeka.  No, slučaj Meiso ovaj put ostat će upamćen i po tomu što se odabrani kandidat prije potpisivanja ugovora – predomislio. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Bogomolecu je iz Goričana upućena poruka da u krug tvornice ne treba kročiti, a takve poruke navodno su stigle i od člana NO-a Meisa koji je sklon ostanku bivše direktorice. 

Nije tajna da je ona posljednjih deset godina od kada je preuzela posao direktorice uživala čvrstu potporu radnika, kojih u tvornici radi oko 400. Jedno vrijeme S. Dominić zagovarala je i da po modelu radničkog dioničarstva preuzmu Meiso, a spominjalo se i da sama pokušava preko vlastite tvrtke preuzeti tvornicu. No, koliko je poznato, ozbiljnih razgovora s CERP-om o tome nije bilo, a sada je nakon niza neuspjelih pokušaja otvoren novi natječaj za prodaju 79% dionica, za 1 kunu. 

Dubinsko snimanje zatražila je njemačka tvrtka Haix, za koju Meiso godinama radi lohn poslove, a i njih je, kako se čuje, zbunila odluka vlasnika da mjesec dana uoči roka za predaju ponuda za preuzimanje smijeni čelnu osobu tvrtke. Novi kandidat Bogomolec predložen je, pak, od resornog Ministarstva gospodarstva, a iako ima potporu ostalih ministarstava čiji su predstavnici u Upravnom vijeću CERP-a, u zadnji čas se odlučio povući uz objašnjenje da ne želi prvi radni dan do ureda dolaziti u pratnji policije.

Radnici, uglavnom žene iz Goričana, već su, prije dvije godine zaustavile imenovanje nasljednika S. Dominić, koju smatraju braniteljicom njihovih interesa. Zbog takvog "statusa" direktorice je i slučaj Meiso do danas ostao neriješen.  Država kojoj tvrtka najviše duguje nije pokretala prisilne naplate, koje bi Meiso sigurno gurnule u stečaj, a neuspio je i pokušaj razgovora o predstečajnoj nagodbi jer je direktorica to smatra suprotnim interesima radnika.

Prema zadnjim dostupnim podacima o poslovanju, krajem 2017., u kojoj je ostvaren prihod od 28 milijuna kuna i 1 milijun gubitka, Meiso je CERP-u dugovao više od 18 milijuna. Taj dug budući kupac bi trebao isplatiti uz priložen plan plaćanja. Krajem 2017. kratkoročne obveze bile su veće od kratkotrajne imovine za 22 milijuna kuna, a gubitak 2 milijuna kuna iznad visine kapitala.

Tvrtka je veći dio 2018. bila na listi poreznih dužnika, no nije blokirana, zahvaljujući CERP-u koji još uvijek ništa ne poduzima da naplati potraživanja. Ne stigne li 1. srpnja ponuda za kupnju, a ona mora uključiti i dokapitalizaciju s 10 milijuna kuna, Meiso će teško nastaviti vegetirati po dosadašnjem konceptu. A tko će biti na čelu, Upravno vijeće CERP-a hitno će odlučiti danas.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Na rubu provalije donijeli su odluku odlučno krenuti naprijed! Bravo primitivni socijalisti!

“Državna tvornica obuće”… Morao sam pročitati dobar dio članka da bih otkrio je li prezime Bogomolec često na Kubi ili u Sjevernoj Koreji da bih došao do toga da se priča ipak odvija u Hrvatskoj. U drugom desetljeću 21. stoljeća, komunizam je nestao iz skoro cijelog svijeta, a u Hrvatskoj djeluju državne tvornice obuće.

I ostatak teksta je groteska – direktorica štiti “interese radnika”, što znači da interese kapitala ne štiti nitko, a interesi radnika propadaju s propašću tvrtke.

Lohn poslovi koji očito donose dugoročne teške gubitke, dugove koji im se ne naplaćuju, i tako se derogira ono što je ostalo od pravnog sustava – sve zajedno još jedna uvijek ista priča o tome kako komunizam ne može opstati.

New Report

Close