Novi čelnik i u Konzumu BiH koji se slabo oporavlja

Autor: Jadranka Dozan , 28. kolovoz 2018. u 22:01
T. Vujčić pomagat će u vraćanju pozicija u BiH/Goran Stanzl/PIXSELL

Uz potvrdu zamjene Galića Šalićem u Jamnici, novo vodstvo i u retail kompaniji u BiH.

U izvanrednoj upravi Agrokora na čelu s povjerenikom Fabrisom Peruškom uvertira za jesenski poslovni ciklus u znaku je kadrovskih pospremanja.

Nakon što je NO-u Jamnice Peruško prošli tjedan sugerirao smjenu predsjednika Uprave Mislava Galića, a vodstvu Mercatora opoziv Dražena Kocijana s menadžerske funkcije, Kocijan je u ponedjeljak sam dao ostavku, a NO Jamnice jučer je uz opoziv Galića na njegovo mjesto imenovao Darija Šalića. Novog čelnika dobiva i Konzum u BiH koji, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj, ni ove godine ne uspijeva pratiti ciljeve iz plana održivosti.

Peruško i zamjenica Irena Weber u Sarajevu su obznanili da se dosadašnji direktor Tomislav Bagić i dvoje izvršnih direktora, Tomislav Primorac i Kristina Alebić, vraćaju u Hrvatsku (na nova radna mjesta u koncernu), a novi direktor postaje Nihad Imširović, s mjesta direktora sarajevskog Klasa, ali je prethodno već radio u koncernu (Zvijezda i Konzum u BiH). U daljnjem razvoju i unaprjeđenju poslovanja, što je navedeno kao motiv promjena u menadžmentu, novog će direktora, ali i izvanredu upravu, savjetovati Teo Vujčić.

Podsjetimo, on je u travnju otišao iz Agrokora, a za nove poslove savjetovanja angažirala ga je IU Agrokora. Peruško i Weber posjet Sarajevu iskoristili su i za razgovore s predstavnicima tamošnjih najvećih Konzumovih dobavljača. Lanjsko prelijevanje likvidnosnih problema praćeno je i krizom povjerenja dobavljača, a premda se situacija u međuvremenu normalizirala, Konzumova mreža u BiH pretrpjela je nemale gubitke tržišnih pozicija, što se dijelom može pripisati jesenskom prepuštanju, tj. vraćanju 83 prodajna mjesta pod okrilje Mercatora.

Konzum BiH zaključio je 2017. s gubitkom od 63 milijuna konvertibilnih maraka (oko 252 mil. kuna), i to uz prihode od 526 milijuna KM (2,1 mlrd. kuna), što je u odnosu na godinu prije 30% manje.  U prvoj polovici 2018. kompanija je ostvarila 631 mil. kuna prihoda, što je u odnosu na plan podbačaj od 5%, a i u terminima operativne dobiti (EBITDA) polugodišnji rezultat je slabiji od plana: plan je bio gubitak od 5,6 mil. kuna, a ispao je -9,5 milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close