Nove svjetske medalje za vina Iločkih podruma

Press foto Press foto

Vina Iločkih podruma potvrđuju titulu najnagrađivanijeg hrvatskog vinskog podruma, osvojivši nove svjetske medalje.

Vina Iločkih podruma potvrđuju titulu najnagrađivanijeg hrvatskog vinskog podruma, osvojivši nove svjetske medalje. Na jednom od najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina, International Wine Challenge u Londonu, vina Iločkih podruma osvojila su 2 srebrne i 2 brončane medalje te jednu preporuku.

Srebrne medalje osvojila su vina Graševina vrhunska 2011., te Traminac kvalitetni 2011. a brončane Traminac vrhunski 2011 te Traminac izborna berba 2010. Preporuku je dobilo vino Traminac ledena berba 2008.

Ovim natjecanjem Iločki podrumi su pokazali da su prepoznali i uspješno implementirali svjetski trend lakših vina. Poseban odmak učinili su s Tramincem kvalitetnim, s kojim su danas opet pokorili svijet.

International Wine Challenge (IWC) je globalno prepoznat kao najbolje i najutjecajnije ocjenjivanje vina, prije svega zbog kvalitete i iskustva ocjenjivača koji na njemu sudjeluju. U ocjenjivačkom žiriju sudjeluje više od 370 proizvođača vina, trgovaca vinima i vinskih novinara iz cijelog svijeta. Vina se ocjenjuju metodom 100 bodova, a samo vina ocjenjena ocjenom iznad 85 bodova idu u drugi krug ocjenjivanja i ulaze u konkurenciju za osvajanje medalja.

Brojne nagrade za vina Iločkih podruma na svjetskim natjecanjima potvrda su kvalitete i sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih vina na svjetskoj vinskoj karti, posebno vina Traminac Iločkih podruma, koje se pije i na britanskom kraljevskom dvoru. Srebrna medalja za Graševinu vrhunsku Iločkih podruma posebno je značajna nagrada, kao rezultat velikih ulaganja i truda uloženog posljednih godina upravo u unapređenje kvalitete graševine Iločkih podruma.

Posebnost vina Iločkih podruma je proizvodnji i punjenju na samom posjedu, koje je u Iloku počelo nekih dvjesto godina prije nego u francuskoj pokrajini Bordeaux. Kako bi zaštitili svoju reputaciju, u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima buteljirala su se vina na chateau način. Iako je povijest vina u ovim krajevima već prije gotovo dvije tisuće godina napisala svoje, za vrhunska vina bijaše to povijesni trenutak koji su mnogi slijedili: u Burgundiji su ga nazvali domain a drugdje buteljiranje na samom posjedu. Punjenjem na posjedu uspjeli su očuvati kvalitetu svojih vina i zaštititi se od trgovaca koji su otkupljivali grožđe i proizvodili vina loše kvalitete i s manje skrupula. Tako je ostalo i do današnjih dana. Ako Iločki podrumi nisu na butelji onda vino nije tamo proizvedeno. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve