Nove potpore za ulaganja s fokusom na modernizaciju

Autor: Jadranka Dozan , 07. siječanj 2020. u 22:00
Podići razinu tehnološke opremljenosti/ PETAR GLEBOV/PIXSELL

Preciznije se definiraju instrumenti osiguranja, kao i razdoblje očuvanja novih radnih mjesta.

Za nekoliko mjeseci poduzetnici mogu računati s poboljšanjem zakonskog okvira za poticanje ulaganja, posebice onih u modernizaciju poslovnih procesa (automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju) u proizvodno-prerađivačkom sektoru.

Za nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona jučer je otvorena jednomjesečna javna rasprava. U nadležnom ministarstvu računaju da će zakonske izmjene pridonijeti podizanju tehnološke razine opremljenosti gospodarstva, rastu produktivnosti i zaposlenosti, razvoju proizvoda i usluga više dodane vrijednosti, ali i gospodarskom aktiviranju neaktivne imovine u vlasništvu države.

Pored potpora za modernizaciju proizvodno-prerađivačkih procesa, izmjenama zakona dodatno se pojašnjava pojam "aktivnosti ugostiteljsko-turističkih usluga", u smislu jasnih i jednoznačnih tumačenja prihvatljivih kategorija objekata i pratećih sadržaja u okviru projekata ulaganja u turizmu visoke dodane vrijednosti. Dodatno se pojašnjava i pojam neaktivne imovine u vlasništvu RH u kontekstu poticanja njezina gospodarskog aktiviranja.

Neaktivnom se, naime, ne smatra ona koja ima neriješene vlasničko-imovinske odnose, na kojoj postoji upisan teret ili ima status poljoprivrednog, šumskog ili turističkog zemljišta. Usto, za slučaj kršenja odredbi Zakona preciziraju se prihvatljivi instrumenti osiguranja naplate tražbina, i to tako da je za tražbine do kunske protuvrijednosti 500.000 eura prihvatljiva zadužnica, a za one iznad toga bankarska garancija.

Istodobno, uvode se prijelazne mjere kojima se korisnicima potpore za ulaganje omogućuje produljenje propisanog razdoblja očuvanja broja novootvorenih radnih mjesta za godinu, odnosno dvije godine ako je do smanjenja propisanog broja novih radnih mjesta došlo zbog nepovoljnih uvjeta na tržištu rada. Inače, kroz zakonodavni okvir za poticanje ulaganja u proteklih sedam godina ukupno je odobren (ili je u obradi) 1041 ulagački projekt planirane vrijednosti 43 mlrd. kuna i gotovo 25.000 novih radnih mjesta.

Od toga se 21,8 milijardi kuna i 15.133 novih radnih mjesta odnosi na male i srednje poduzetnike.  No, potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do kraja trećeg kvartala 2019. godine dobilo je 469 poduzetnika. U međuvremenu ih je 15 odustalo od projekta ulaganja, a vrijednost preostalih iznosi 20,9 milijardi kuna uz otvaranje oko 14.600 novih radnih mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close