Novčana masa u studenom 61,4 milijardu kuna

Autor: Ana Blašković , 29. siječanj 2015. u 17:31
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Godišnji porast novčane mase dominantno je posljedica rasta depozitnog novca

Novčana masa, monetarni agregat M1 koji obuhvaća gotov novac izvan banaka, depozite bankarskih institucija i ostalih domaćih sektora kod HNB-a te depozitni novac u bankama, u studenom je iznosila 61,4 milijarde kuna. Nakon rekordne razine u kolovozu od 65,7 milijardi kuna. novčana masa u posljednja tri mjeseca nastavlja padati, a samo u studenom manja je za 763 milijuna kuna. Ipak, zahvaljujući ljetnom skoku, u studenom je na godišnjoj razini novčana masa bila veća za 4,6 milijardi kuna ili nešto više od 8 posto, podaci su HNB-a.

Godišnji porast novčane mase dominantno je posljedica rasta depozitnog novca koji je u studenom dosegnuo 42,5 milijarde kuna ili 3,4 milijarde više nego u istom mjesecu prethodne godine, smatraju analitičari Raiffeisen banke.

Silaznu putanju imao je i novčani agregat M4, koji uz novčanu masu obuhvaća štedne i oročene depozite te obveznice i instrumente tržišta novca. On je u studenom je iznosio 280,8 milijardi kuna ili za 731 milijun manje nego prije mjesec dana. Unatoč mjesečnom padu, na godišnjoj razini M4 agregat je porastao za 9,9 milijardi kuna (3,3 posto). Pritom su kunski štedni i oročeni depoziti iznosili 43,9 milijardi kuna, a na godišnjoj razini porasli su 2,2 milijarde kuna.

Nakon rekoda u ožujku, devizni depoziti pali su u studenom na 159,7 kuna, a na godišnjoj razini bili veći za čak 3,7 milijardi kuna što je djelomični doprinos godišnjeg rasta tečaja kune prema euru od 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close