Novac koji država dobije od legalizacije uložit će se u sanaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. veljača 2013. u 14:32
Anka Mrak Taratas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-a zastupnik Ivana Klarina ocijenio je kako područja koja su bila zahvaćena ratom “izgledaju kao Japan nakon razornog tsunamia”.

Zakonom o legalizaciji Vlada je nedvojbeno podvukla crta pod devastaciju prostora i čuvat će tu obrambenu liniju, a sav novac koji država dobije od legalizacije uložit će se u sanaciju, među ostalim i nesaniranih iskopa mineralnih sirovina, najavila je danas u Hrvatskom saboru ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Ministrica je to rekla odgovarajući na izlaganje SDP-a zastupnika Ivana Klarina, koji je u raspravi o Izvješću o stanju u prostoru upozorio na devastaciju pojedinih dijelova Hrvatske, ocijenivši kako područja koja su bila zahvaćena ratom, "izgledaju kao Japan nakon razornog tsunamia".

"Mislim da mi u Hrvatskoj moramo podvući crtu što je bilo prije i što će biti poslije. Neka ta crta bude Zakon o legalizaciji koji smo prošle godine donijeli. Ako bilo koja Vlada, ova ili neka druga za pet, deset ili petnaest godina ponovno bude donosila takav zakon znači da će prostor u Hrvatskoj proglasiti pokojnim", rekao je Klarin. "Apsolutno je jasno i nedvojbeno – crta je povučena 21. lipnja 2011. Vidite da sve aktivnosti koje radimo, radimo na tragu toga da čuvamo tu obrambenu. Mi ju čak zovemo radnu i obrambenu liniju, i zaista ćemo je čuvati", odgovorila mu je ministrica.

HDZ-ov zastupnik Branko Bačić SDP-ovcu Klarinu je zamjerio izjave da je u Hrvatskoj urbanistički kaos, posebno uz obalu. "Usuđujem se reći da je Hrvatska od svih mediteranskih zemalja najbolje taj prostor očuvala. Da ne može biti bolje – može, ali konstatirati da u Hrvatskoj vlada urbanistički kaos je neprimjerena ocjena, i ja apsolutno to odbacujem", naglasio je Bačić.

Boro Grubišić (HDSSB) izrazio je nadu da će izvješće poslužiti izradi strategija i konkretnih planova koji će omogućiti investicijske procese, "gdje nema nikakvog tsunamija, već imamo bonacu", te pronaći na temelju kojih elemenata privući sredstva iz europskih kohezijskih i strukturnih fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close