Novac EU želi 1200 poljoprivrednika

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2015. u 21:59
Ivan Vrkić, Vladimir Šišljagić, Biljana Borzan, Tihomir Jakovina i Branko Grčić na osječkoj konferenciji/Davor Javorović/PIXSELL

Ministri Jakovina i Grčić u Osijeku govorili o mogućnostima za agrar.

Do kraja prošlog tjedna stiglo je više od 1200 prijava poljoprivrednika za projekte po mjerama 4.1 i 4.2 za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i preradu koje će Bruxelles financirati sa 640 milijuna kuna. To je jučer u Osijeku izjavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napomenuvši kako je već 140 prijavljenih projekata spremno za obradu.

Govoreći na konferenciji "Zajedno do EU fondova – velike mogućnosti za poljoprivredu", prvo čovjek agrara pohvalio se da je Europska komisija poručila kako je u hrvatskom Programu ruralnog razvoja sve usklađeno. "To je i odgovor kritičarima zašto se već u siječnju krenulo sa spomenutim natječajima. Bili smo sigurni da imamo odličan program, a interes je iznad očekivanja", zaključio je. Rekao je da će se neiskorišten novac za ove mjere prenijeti na drugi, rujanski natječajni krug za drugi kvartal najavio program za mlade poljoprivrednike te startup projekte.

Ministar regionalnog razvitka i EU fondova Branko Grčić, podsjetio je da nam je do 2020. za strateške ciljeva zapošljavanja, stvaranja konkurentnog gospodarstva, ravnomjernog razvoja svih krajeva zemlje na raspolaganju 96 milijardi kuna, od čega 81 milijarda iz strukturnih i investicijskih fondova EU te 15 mlrd. kn nacionalnog sufinanciranja. No, upozorio je da "država može odraditi samo dio posla, ali ne bez lokalne samouprave, poduzetnika, udruga i građana." 

Komentirajte prvi

New Report

Close