Nova zagrebačka zračna luka zvat će se po Franji Tuđmanu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

O tome se razgovara već nekoliko mjeseci, 3. srpnja je povjerenstvo za praćenje koncesije, a davatelj koncesije, dakle Vlada RH je planirala da novu zračnu luku, ne staru, imenuje imenom prvog predsjednika.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je u nedjelju za Novu tv da će nova zagrebačka zračna luka nositi ime po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

"To nikad nije ni bilo upitno, o tome razgovaramo zadnjih par mjeseci i u trenutku puštanja u rad novog terminala, on će se zvati po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. To nije upitno niti vrijedno bilo kakve javne rasprave u Hrvatskoj", izjavio je Hajdaš Dončić.

Odbacio je tumačenje da je takvu odluku Vlada donijela pod pritiskom HDZ-a. "Mi nemamo nikakav politički pritisak, Franjo Tuđman je hrvatski predsjednik, antifašist, partizan i moj Zagorac. O tome razgovaramo već nekoliko mjeseci, 3. srpnja je povjerenstvo za praćenje koncesije, a davatelj koncesije, dakle Vlada RH je ionako planirala da novu zračnu luku, ne staru, imenuje imenom prvog predsjednika. To je za nas normalno, što Gradu Zagrebu pa ni HDZ-u, koji je vladao Hrvatskom mnogo godina, nikad nije palo na pamet. Nema političkog pritiska, zračna luka će se zvati Zračna luka Franjo Tuđman", poručio je ministar.

Pitanje imenovanja nove zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku ovih je dana ponovno postavio HDZ, reagirajući na izjavu premijera Zorana Milanovića, koji je u govoru u povodu Dana državnosti rekao kako "Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg".

Dan poslije, iz HDZ-a je zatraženo da Međunarodna zračna luka Zagreb dobije ime Franje Tuđmana, čime bi se, kažu, odalo zasluženo priznanje prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Republike Hrvatske.

"Raduje nas što je nakon desetljeća i pol pokušaja detuđmanizacije predsjednik SDP-a Zoran Milanović, makar i u predizborne svrhe, počeo prihvaćati naša stajališta te je spoznao povijesnu ulogu i veličinu dr. Franje Tuđmana", rekao je tada član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Andrija Mikulić.

Komentari (4)
 • Frankie
  Frankie 7:44 29.6.2015.

  Pero7


  …S obzirom na Lex Perković , mogli bi Zračnoj Luci dati ime "Z. L. Josip Perković" , već ako neće "Zračna Luka Josip Manolić".

  Imas pravo bolje je dat ime po jednom od ova dva heroja.Tito je proslost,a ova dva su buducnost.

 • Pero7
  Pero7 7:26 29.6.2015.

  Frankie

  Kakva farsa. Dali aerodrom Francuzima, sad ce ga nazvat po Franji Tuđmanu. Genijalno. Da su dosljedni dali bi joj ime Josip Broz Tito.

  S obzirom na Lex Perković , mogli bi Zračnoj Luci dati ime “Z. L. Josip Perković” , već ako neće “Zračna Luka Josip Manolić”.

 • Frankie
  Frankie 6:13 29.6.2015.

  Kakva farsa. Dali aerodrom Francuzima, sad ce ga nazvat po Franji Tuđmanu. Genijalno. Da su dosljedni dali bi joj ime Josip Broz Tito.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!