‘Nova Vlada treba ići u dogovor o Spaladium areni’

Autor: Suzana Varošanec , 28. prosinac 2015. u 07:12
Nedovršena dvorana/Davor Puklavec/PIXSELL

Perica Mitrović, stečajni upravitelj tvrtke Sportski grad TPN izlaz vidi u dogovoru banaka, države i Grada Splita.

Iako su banke pokrenule arbitražu na Stalnom arbitražnom sudištu pri HGK tužbom protiv Grada Splita od 53 milijuna eura, konačno rješenje za Spaladium Arenu leži u dogovoru banaka, države i Grada Splita. Za takav rasplet postoje pravne mogućnosti u stečaju tvrtke Sportski grad TPN, nositelja projekta izgradnje splitskog centra.

 

215milijuna

kuna tražbina Grada Splita osporeno ovih dana u stečaju

Tvrdi to stečajni upravitelj Perica Mitrović, koji smatra da se najbrže i najjednostavnije oni mogu dogovoriti oko načina kojim se rješava problem same dvorane u okviru stečaja. To je, kaže, jedan od prvih zadataka nove Vlade te navodi:  "Nova Vlada trebala bi sa Gradom Splitom dogovoriti pravni model rješenja s kojim će potom izaći pred banke." Ubrzo slijedi, doznajemo, i izvještajno ročište na kojem će stečajni upravitelj izvijestiti vjerovnike o daljnjim planovima u stečaju, a predložit će i konkretne pravne mogućnosti. Trebalo bi biti održano u veljači iduće godine, a najkasnije u ožujku, no sve bi bilo puno jednostavnije kad bi vjerovnici došli s gotovim rješenjem, smatra Mitrović.

Ako se vlasnički status tvrtke koja dvoranom upravlja ne bi riješio u 2016., u Spaladium areni nove sadržaje više ne bi bilo moguće ugovarati, pa bi uslijedilo gašenje aktivnosti. Inače, uvrštena je među pet najfunkcionalnijih sportskih dvorana u svijetu, a po tome je ispred zagrebačke arene.  U pravilu su u svijetu takvi objekti briga gradova i nisu prepušteni samofinanciranju, no da bi Grad Split to preuzeo potreban je dogovor. Na posebnom ispitnom ročištu ovih dana osporena mu je tražbina od 215 milijuna kuna, dok je splitskom Konstruktoru osporeno 731 milijuna kn, no njihove tužbe se ne očekuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close