Nova Strategija ojačat će domaću drvnu industriju

Autor: Darko Bičak , 23. ožujak 2017. u 07:41
Definirano je pet prioritetnih područja/Dušan Mirković/PIXSELL

Nakon što se donesu popratni Zakon te operativni programi, hrvatski drvni sektor će moći povući više novca iz EU fondova.

Hrvatska će napokon dobiti Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, a što bi prvi put trebalo urediti institucionalnu i infrastrukturnu podršku domaćoj drvnoj industriji. Upravo je završena javna rasprava o Strategiji, a dokument bi se već do kraja mjeseca trebao naći u proceduri Vlade gdje bi na dnevni red trebao doći tijekom travnja. 

Velika očekivanja
Iz Ministarstva poljoprivrede, koje je izradilo ovu Strategiju, ističu da je potreba za ovakvim dokumentom proizašla iz činjenice da dosadašnjim pristupom ekonomskim djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja nije bilo moguće stvoriti preduvjete za njihov razvoj. Dodaju da se očekuje se da će Strategija omogućiti stvaranje preduvjeta za restrukturiranje postojećeg nezadovoljavajućeg stanja u preradi drva i proizvodnji namještaja i oblikovanje ekonomski privlačnog okruženja za nova ulaganja i nove poslovne subjekte.

 

Jelčić

Sve zapadne zemlje imaju vertikalu šume-drvo-industrija.

Na temelju identificiranih problema, poput važećeg sustava opskrbe proizvođača drvnom sirovinom i biomasom, nedovoljne uporabe drva u graditeljstvu, slabe povezanosti obrazovnih institucija i gospodarstva, nedovoljne usmjerenosti na vlastite proizvode, dizajn i stvaranje marke proizvoda i usluga, definirano je pet prioritetnih područja razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja. To su: mapiranje djelatnosti, novi model opskrbe drvnom sirovinom, održiva i zelena javna nabava domaćih proizvoda od drva i namještaja, investicijska platforma djelatnosti i tržišna prepoznatljivost prerade drva i proizvodnje namještaja. Iz Ministarstva ističu da su mnogostruki očekivani učinci provedbe Strategije, poput ekonomskih koji bi trebali značiti rast dodane vrijednosti i isporuke roba na jedinstveno tržište EU te izvoza u treće zemlje.

Ništa manje nisu važni ni oni društveni koji utječu na zaposlenost u ruralnim područjima. Kako je ekologija sve značajnija varijabla u društvenom razvoju, smanjenje emisije stakleničkih plinova, iskorištavanja energetskog potencijala biomase, učinkovitosti u proizvodnji električne i toplinske energije te povećanje korištenja proizvoda od drva umjesto energetski intenzivnih materijala je također vrlo važno.

Dugoročni plan
Da bi nova Strategija trebala imati pozitivnih efekta na drvnu industriju, slaže se i Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave požeške drvno-prerađivačke tvrtke Spin Valis.

"Strategija nam je bila nužno jer smo do sad imali upravljanje šumama po uzusima dnevne politike i što se mijenjalo najduže kroz svake četiri godine. Ovo sad će biti dugoročno, no nužno je još donijeti prateći Zakon i operativne programe kako bi se omogućilo snažnije povlačenje novca iz EU fondova, ali sito tako i nacionalnih sredstava. Šuma-drvo-prerađivačka industrija su vertikala koja funkcionira u svime zemljama središnje i zapadne Europe, a ovom Strategijom će tako biti i kod nas", kazao je Jelčić.  Dodaje da bi njezina najveća vrijednost trebala biti u zaštiti nacionalnih bogatstva, što hrvatske šume svakako jesu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close