Nova pravila o javnoj nabavi pred Vladu idući mjesec

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2016. u 21:59
Vedrana Jelušić Kašić, EBRD/D. Višnjić/PIXSELL

Umjesto najniže cijene, kriterij ekonomski najpovoljnije ponude.

Prijedlog novog zakona o javnoj nabavi sljedeći će mjesec biti upućen Vladi, a njime će se umjesto dosadašnjeg kriterija najniže cijene početi primjenjivati kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, istaknuto je u utorak na trećoj regionalnoj konferenciji "Javna nabava kao ključna strateška funkcija za učinkovito upravljanje".

"Novi će zakon fleksibilizirati postupak javne nabave, smanjiti troškove poduzetnicima, ali i povećati pravnu sigurnost. Generalno će se olakšati poslovanje, što bi potom trebalo privući veći broj subjekata na tržište javne nabave. Doći će i do povećanja tržišnog nadmetanja, a time i postizanja bolje vrijednosti za javni novac", rekao je predstavnik Ministarstva gospodarstva Ivan Palčić na konferenciji koju su organizirali HGK i EBRD.  Uz primjenu kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, kao drugu važnu novost ističe europsku jedinstvenu dokumentaciju o nabavi.

Riječ je o formalnoj izjavi   poduzetnika da udovoljava svim traženim uvjetima. U samoj ponudi više, naime, neće morati dostavljati niz raznih potvrda, već će se one moći dostaviti kasnije. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) među tvrtkama i poduzetnicima želi promovirati zdravo natjecanje, a vlade većine zemalja u kojima posluje rade na promjeni institucionalnih okvira vezanih uz procese javne nabave, istaknula je  direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close