Nova Liburnija za 67 milijuna kuna prodala svojih 25 posto dionica u LRH Hotelima Cavtat

Autor: Poslovni.hr/H , 16. listopad 2015. u 12:34
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Krajem kolovoza ove godine glavna skupština Liburnia Riviera Hotela (LRH) prihvatila je plan podjele te tvrtke i izdvajanje nove tvrtke LRH Hoteli Cavtat

Nova Liburnija, tvrtka koja upravlja kontrolnim paketom dionica LRH, koje su u vlasništvu četiri liburnijske lokalne jedinice, prodala je za 67 milijuna kuna svoj 25-postotni udio u tvrtki LRH Hoteli Cavtat društvu SN Pectinatus, objavljeno je u petak iz Nove Liburnije. 

 Krajem kolovoza ove godine glavna skupština Liburnia Riviera Hotela (LRH) prihvatila je plan podjele te tvrtke i izdvajanje nove tvrtke LRH Hoteli Cavtat, nakon čega je LRH nastavila upravljati liburnijskim hotelima, a LRH Hoteli Cavtat hotelima u Cavtatu i Portorožu. Prema odluci skupštine, dioničari LRH su za svaku dionicu LRH prije podjele stekli po jednu dionicu LRH i jednu dionicu LRH Hotela Cavtat.

Trgovački sud u Rijeci je rješenjem od 2. listopada upisao u sudski registar društvo LRH Hoteli Cavtat, čiji temeljni kapital iznosi 202,77 milijuna kuna, a podijeljen je u 302.641 redovnu dionicu, pojedinačnog nominalnog iznosa od 670 kuna. 

Tom je podjelom i društvo Nova Liburnija d.o.o., čiji su vlasnici četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave – grad Opatija i općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga, steklo u društvu LRH Hoteli Cavtat 75.661 dionicu, što čini 25 posto ukupnog broja dionica.

U priopćenju se podsjeća da se, "budući da objekti u Cavtatu i Portorožu nisu područje interesa grada i općina, stečene dionice u novom društvu planiralo monetizirati".

 "Tako je 15. listopada obavljena transakcija dionica na način da je Nova Liburnija d.o.o. prodala 75.660 dionica društva LRH Hoteli Cavtat d.d. društvu SN Pectinatus d.d. Zagreb. Kupoprodajna cijena iznosi 67 milijuna kuna, a bazirana je na procjenama vrijednosti društva u Cavtatu i Portorožu, uzimajući u obzir  udjel Nove liburnije d.o.o.", navodi se u priopćenju. 

Procjenu su, dodaje se, napravili stručni financijski savjetnici angažirani u realizaciji tog posla, Zagrebačka banka, kao nositelj, zatim KPMG Croatia te ZANE, uz pomoć odvjetničkog društva Madirazza & partneri, kao pravnih savjetnika.

"Iznos ostvaren od prodaje dionica (po odbitku troškova poslovanja Nove Liburnije te obveza na ime poreza na dobit) bit će doznačen jedinicama lokalne samouprave prema njihovu učešću u vlasništvu. Financije od prodaje dioničkog udjela u društvu LRH Hoteli Cavtat uložit će se prvenstveno u realizaciju daljnjih kapitalnih investicija na području jedinica lokalne samouprave, koje su nužne  za gospodarski i društveni prosperitet", najavljuje se u priopćenju. 

Također se podsjeća da je Nova Liburnija i dalje zadržala paket od 25 posto plus jednu dionicu u tvrtki LRH d.d. te da je nedavnim izmjenama Statuta LRH osigurano da Novu Liburniju u Nadzornom odboru LRH predstavljaju dva člana, koja sama imenuje. 

"Kao suvlasnici LRH očekujemo i zalagat ćemo se za dinamičniji razvoj opatijskog LRH kroz značajnije pokretanje investiranja, što će rezultirati kvalitetnijim sadržajima i podizanjem ukupne razine turističke ponude na liburnijskoj rivijeri. To će zahtijevati i zapošljavanje kadra, u novim ili preuređenim objektima gdje se, posebno mladim osobama, otvara nova perspektiva", zaključuje se u priopćenju. 

Inače, najveći pojedinačni dioničar LRH je SN Holding koji ima 61,85 posto dionica, 25 posto plus jednu dionicu ima Nova Liburnija, mali dioničari imaju 9,42 posto i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) 3,73 posto dionica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Cak je tu izjavu dala Opatija na sudovima u sporu s malim dionicarima, da je njeno prisustvo jamac da nece biti ostavljeni na cjedilu.
a dujmic kao pravi politicar. i kada slaze ne zna da laze-jer laze u biti stalno!

… ili kako je dujmic zaj…o male dioncare u koje se je tako cesto i tako zdusno kleo!

New Report

Close