Nova kriza na periferiji: Članica EU-a se se drži za slamku

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2016. u 10:23
Foto: Thinkstock

Svježa pobjednica posljednjeg prvenstva Euro 2016 možda ima najbolju nogometnu ekipu, ali u očima agencija za kreditni rejting i ulagača na tržištu obveznica, sasvim je drugačija slika.

Grčka je jako dugo bila najslabija karika među zemljama Euro zone, ali njezini su problemi sada ipak malo sa strane, barem kada je riječ o tržištu kapitala, dok je najnoviji trend zabrinutost oko druge države na periferiji EU-a – Portugala. Svježa pobjednica posljednjeg prvenstva Euro 2016 možda ima najbolju nogometnu ekipu, ali u očima agencija za kreditni rejting i ulagača na tržištu obveznica, sasvim je drugačija slika.

Sve su glavne agencije ocijenile državne obveznice Portugala u kategoriji nepoželjnom za ulaganje, osim slabo poznate i manje agencije DBRS koja jedina uz njih drži 'Investment Grade'. Ulagači rijetko zamjećuju ocjene baš te agencije, ali je ona iznimno važna Portugalu jer su jedino na osnovu te ocjene i dalje u milosti Europske središnje banke. U slučaju da izgube i taj rejting, izgubit će i najvećeg kupca portugalskih dugova – pojašnjava Michael Boye, analitičar Saxo banke i dodaje da bi vrlo skoro to uistinu mogao postati problem za Portugal jer je DBRS nedavno vrlo otvoreno kritizirao državne financije Portugala. Cijela situacija je pomalo  bizarna i čini se kao da ta, inače sasvim nepoznata agencija, uživa u svojih pet minuta slave, s obzirom na jedinstvene okolnosti, komentira Boye.

Osim što bi im i DBRS mogao sniziti kreditni rejting, najnoviji su problemi iskrsnuli s bankrotom banke Caixe Geral koja će trebati 'dodatni budžet', a to bi moglo dovesti do još jedne proračunske bitke s Bruxellesom.

Gledajući apsolutne iznose, razina prinosa na portugalske obveznice još uvijek nije alarmantna i možda je tržište i prezadovoljno s trenutnim stanjem. Naime, ulagači možda i s Portugalom ponovno računaju na tezu 'bitni su da bi dopustili njihov pad', možda čak i s pravom, pa čak i da izgube i posljednju pozitivnu investicijsku ocjenu, ECB će pronaći još jednu izliku da nastavi s kupovinom portugalskih obveznica ili otkupi sav njihov dug, zaključuju iz danske investicijske banke.   

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close