Nova korekcija kvota za strance, može ih doći još 3269

Autor: Marija Brnić , 02. kolovoz 2018. u 22:00
Građevinarima najviše dodatnih kvota/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

HUP pozdravlja brzu reakciju Vlade na rješavanju problema manjka radnika, kojih još nedostaje u trgovini, turizmu…

Još dodatnih 3269 stranih radnika moguće je iz neeuropskih zemalja zaposliti ove godine u Hrvatskoj. Vlada je izašla ususret poslodavcima i ovogodišnju ionako rekordnu kvotu za nove strane radnike podigla na ukupno 27.479 dozvola, a najviše dodatnih mjesta dobit će se za djelatnike u građevinskom sektoru, turizmu, prometu, prehrambenoj industriji, brodogradnji, te u poljoprivredi, u kojoj je konkretno kvota s 260 podignuta na 1007 radnih dozvola.

  Poslodavci su pozdravili korekciju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručuju da je brza reakcija Vlade RH za pohvalu s obzirom na veliku iskorištenost kvote koja je premašila sva očekivanja i prognoze.

"I dalje postoji potreba za dodatnim korekcijama kako bi se osigurao broj radnika sukladno potrebama koje su iskazali članovi HUP-a, a u čemu prednjači sektor trgovine – sada već kontinuirano za potrebe turističke sezone nedostaje oko tri tisuće trgovaca, a naročito na području Dubrovnika i Istre", poručuju iz HUP-a, podsjećajući da u ostalim industrijama također postoji deficit radne snage, primjerice u metalnoj industriji trenutačno nedostaje 110 radnika, u brodogradnji 321, u drvnoj industriji 280, a elektroindustriji 120 radnika.

HUP ističe da isti problem s manjkom radne snage imaju i u drugim zemljama EU. S novim kvotama podignut je i ukupan broj stranaca koji mogu raditi u Hrvatskoj, uključujući one s produljenim dozvolama, pa je ukupan broj podignut s 35.500 na 38.769.   

Komentirajte prvi

New Report

Close