Nova kategorizacija je suvišna, loši apartmani već ispali iz igre

Autor: Marija Crnjak , 03. svibanj 2016. u 07:47
Foto: Thinkstock

Tri zvjezdice apartmana u Austriji i u Hrvatskoj gostima više ništa ne znače bez slika i komentara, kaže Siniša Topalović iz Horwath HTL-a.

Struka podržava najavu ministra turizma Antona Klimana o poticanju ulaganja u kapacitete u obiteljskom smještaju, no rekategorizaciju privatnog smještaja smatraju suvišnom birokracijom jer službene kategorije na tržištu već dugo ne igraju gotovo nikakvu ulogu.

Kliman je u petak najavio da će država kroz HBOR plasirati 400 milijuna kuna povoljnih kredita za male iznajmljivače, uz uvjet da se potroše na domaćem tržištu, kako bi se potaknuli domaći proizvođači roba i usluga, od namještaja i tehnike do softvera. Cilj je povećati kvalitetu smještaja te destinacija, a oni koji ne udovolje minimalnim standardima, izgubit će kategorizaciju. Zasad nisu razrađeni detalji najavljenih mjera koje bi mogle zaživjeti uoči iduće sezone, a nije poznat ni broj apartmana koji bi mogao nestati s tržišta. Ne postoje objedinjeni podaci o kategorijama privatnog smještaja. Prema podacima Nacionalnog programa obiteljskog smještaja Instituta za turizam, obiteljskim smještajem 2013. se bavilo 55 tisuća kućanstava, a na tržištu je bilo 82,3 tisuće apartmana i 45,5 tisuća soba.

 

Pinezić

Većina je smještaja iznad onoga što im je propisano kategorijom.

Širenjem tržišta Airbnb-a brojka je sigurno porasla. Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK tvrdi će loš smještaj zakonima tržišta ispasti iz igre. "Većina smještaja danas je zapravo iznad onog što im je država propisala kategorijom, jer je to od njih tražilo tržište. Booking.com i Airbnb već drže oko 50% tržišta, kad se dodaju turoperatori specijalisti, bar dvije trećine kreveta na tržištu ovisi o komentarima i ocjenama gostiju, i tu službene zvjezdice više nisu važne. Tko nije zadovoljio zahtjeve turoperatora i gostiju, već je automatski ispao iz igre", objašnjava Pinezić.  Konzultant Siniša Topalović iz Horwath HTL-a podsjeća da Airbnb i slične platforme omogućavaju ono što kategorizacije diljem svijeta nisu uspjele.

Tri zvjezdice apartmana u Austriji i u Hrvatskoj gostima više ništa ne znače bez slika i dodatnih komentara. Ističe, međutim, da rast broja kreveta u privatnom smještaju, u kombinaciji s kratkom sezonom, uzrokuje pad prosječne cijene i gubitak prihoda.  Pinezić smatra da država treba propisati samo minimalne standarde te struci prepustiti da razdijeli kategorije, od nišnog brendiranja do specijalizacije. "Problem je što nismo razigrali lanac vrijednosti i ujedinili infrastrukturu. Ne možete samo imati plažu za pse, već i smještaj koji prima ljubimce, pet shopove, salone za uljepšavanje pasa, veterinare, kao što biciklističke staze bez servisa i apartmana u koje stanu bicikli nisu dovoljne za ciklodestinacije", kaže Pinezić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo izbijanje love,..

Mislim stvarno tko jos gleda zvjezdice, gledaš fotke i komentare/recenzije drugih korisnika,, to je najbolja kategorizacija 🙂

New Report

Close