Nobilo zadovoljan – Sanader je podržao Polančeca

Autor: Suzana Varošanec; Mirela Klanac; Snježana Vujisić Sardelić , 12. listopad 2010. u 22:00

Sanader je, smatra odvjetnik, potvrdio da Polančec nije djelovao sam pa i nije mogao trgovati u pregovorima

Bivši premijer je pred saborskim Povjerenstvom o Ini potvrdio sve što je Polančec već kazao Povjerenstvu, smatra odvjetnik Anto Nobilo.

“U svim bitnim elementima podudaraju se Polančecov i Sanaderov iskaz. To se poglavito odnosi na način donošenja odluka Vlade. Potvrdio je da nije točna teza koju pokušava nametnuti premijerka Kosor da nitko iz Vlade nije znao što Polančec radi u pregovorima o Ini s Mađarima”, kaže Nobilo, Polančecov branitelj. Dodaje da je iskaz Sanadera značajan impuls Polančecovoj obrani u procesu “Menadžer” i otkriva da će uz pomoć Sanadera, koji će biti i svjedok obrane, oboriti tvrdnje iz optužnice. “Polančec nije suvereno donosio odluke, pa kako nije radio na svoju ruku s Mađarima, nije mogao trgovati. To je Sanader kazao, a iskoristit ćemo ga na sudu kako bi pala u vodu tužiteljska koncepcija oko Podravke da je Polančec iskoristio poziciju pregovarača tako da je s Mađarima trgovao”, naveo je. Tvrdi da je Polančec u svojoj obrani isticao da nije ništa znao o aranžmanima s Mađarima, kreditima i polozima, pa smatra da nije moguće da sam odgovara za odluke koje se tiču Ine ili Hepove struje.

Porges: Jalovo nadmetanje
“Mislim da cijeloj naciji nije previše jasna svrha i cilj saborskog Istražnog povjerenstva za Inu jer nitko još nije rekao što se potencijalno odgovornima doista i stavlja na teret. Osim toga, ako u tom procesu stvarno postoji krimen, onda postoje i tijela pravne države koja ispituju nečiju moguću krivnju i odgovornost, pa Povjerenstvo tako samo postaje prostor za jalovo političko nadmetanje. Što se tiče svjedočenja bivšega premijera, mislim da je ono izazvalo velike glavobolje i u Banskim dvorima i u HDZ-u. Naivno je bilo pretpostavljati da je odluke u tako ključnom resoru bivši ministar gospodarstva Polančec donosio sam, a Sanader je to i potvrdio”, smatra Nenad Porges, konzultant, svojedobno i sam ministar gospodarstva.

Štern: A što s Upravom Ine?
Ljubo Jurčić koji je, kao potpisnik prvog ugovora s Molom o privatizaciji Ine, svjedočio pred Povjerenstvom, kaže da Sanader prije svega razgovara sa svojim bivšim kolegama iz HDZ-a. “Stekao sam dojam da se ispod žita rade dogovori o tome tko će biti žrtva, a koga će se amnestirati. Sanader ne misli biti žrtva”, kaže Jurčić. Davor Štern se pita koja je svrha Povjerenstva koje se primarno bavi političkom odgovornošću dok je u drugi plan pala odgovornost za poslovanje Ine, gubitke, neplaćanje trošarine pa i proces privatizacije. “Uprava je ta koja je odgovorna za poslovanje kompanije”, kaže on. “Ako se nije slagala s privatizacijom trebala je to javno reći pa čak i odstupiti”, kaže Štern.

Slavko Linić:

‘Najteži udarac J. Kosor’
“Najvažnije što je Povjerenstvo pokazalo je da Mol nije loš nego kvalitetan partner, a da hrvatska strana nije bila dovoljno odgovorna”, kaže Slavko Linić (SDP). Sanaderovo svjedočenje, kaže, pokazalo je da on nije više opterećen politikom pa stoga nije ni udarao na Račanovu Vladu. Najteži udarac zadao je Jadranki Kosor jer se iz svjedočenja vidjelo da neistinu govore ona i ministar Šuker, smatra Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close