Njemački umirovljenici spremni besplatno raditi u Hrvatskoj

Autor: Milan Šćekić; Majda Žujo , 12. srpanj 2010. u 22:00

Njemački visokoobrazovani umirovljenici, okupljeni u neprofitnu udrugu, spremni su besplatno raditi u gospodarski nerazvijenim zemljama. Tvrtka Jedinstvo iz Krapine već deset godina angažira takve stručnjake

Senior experten Service (SES) neprofitna je organizacija Njemačke industrije za međunarodnu suradnju koja djeluje od 1983. godine. Cilj organizacije je preko umirovljenih “starijih stručnjaka” unaprijediti stručno obrazovanje, usavršavanje i kvalifikaciju stručnog i vodećega kadra u zemlji i inozemstvu. Stručnjaci koji više nisu radno aktivni stavljaju svoju radnu snagu, iskustva i znanje besplatno na raspolaganje, a od njih se očekuje da su ekonomski nezavisni te sposobni da se prilagode lokalnim uvjetima i mjestu u kojem su angažirani. Nalogodavci takvih stručnjaka su prije svega mala i srednja poduzeća, općine te obrazovne i javne ustanove.

Pomoć u organizaciji pogona
Sve troškove njihova angažmana snosi nalogodavac, a to uključuje smještaj, hranu, transport i džeparac te ostale troškove koji su povezani s njegovim angažmanom. U SES bazi registrirano je više od 7300 stručnjaka koji djeluju u više od 150 zemalja diljem svijeta u zemljama poput Turske, Meksika, Kambodže ili Kine, a od njegova osnutka do danas sudjelovali su i na mnogim zadacima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. U Hrvatskoj su aktualna dva SES projekta, a jedan od njih provodi se u tvrtki Jedinstvo iz Krapine. Cilj SES projekta u toj tvrtki je poboljšati radne tokove i organizaciju pogona u kontejnerskoj proizvodnji. “‘Senior stručnjak je nakon svog dolaska upoznao sam proces proizvodnje, radne procese, redoslijed proizvodnih operacija, organizaciju pogona, kretanje materijala, a zatim dao prijedloge vezane uz ciljeve projekta, tj. kako se mogu ostvariti poboljšanja”, objasnila nam je Mirjana Hršak, pomoćnica direktora Jedinstva. Što se tiče dosadašnjih iskustava sa SES programom, napomenula je kako je u posljednjih deset godina u njihovoj tvrtki boravilo nekoliko starijih stručnjaka, a s obzirom na pozitivna iskustva i posljedice recesije, odlučili su nastaviti s tom tradicijom.
Troškove smještaja, hranu i džeparac financira tvrtka za koju radi, a sve ostale troškove poput dolaska i odlaska iz zemlje snosi SES u Bonnu.




Projekt se nastavlja u Kršanu
Što potiče njemačke umirovljenike na rad bez naknade i nakon završetka radnog vijeka, pitali smo ing. Horsta Meyera, starijeg stručnjaka iz Njemačke, koji je u Jedinstvu boravio dva tjedna: “Odlučio sam se za rad u mirovini jer sam želio biti u kontaktu s tvrtkama i svoja iskustva koja sam stekao za radnog vijeka prenijeti na druge. Radio sam u metalskoj industriji, a sada jednostavno i u mirovini želim biti aktivan. Ovo mi je drugi projekt i ako se ukaže potreba i budem pozvan, spreman sam ponovno prenijeti svoja iskustva tvrtkama iz metalske proizvodnje”, kaže Meyer. Do 2009. godine u Hrvatskoj su provedena 54 SES projekta, a osim ovog u Jedinstvu, ove godine u planu je i SES projekt u jednoj tvrtki u Kršanu, koji bi trebao započeti sredinom kolovoza.

Regija

Džeparac za vrijedne seniore
Privredna komora i ministarstvo financija Crne Gore u suradnji s Komorom njemačkoga gospodarstva za Crnu Goru i Srbiju i Njemačkom organizacijom za tehničku suradnju (GTZ) pokrenuli su neobičan projekt stručne suradnje. Njemačka Crnoj Gori nudi stručnjake za razna specijalistička zanimanja, posebice u industriji, i s bogatim iskustvom, koji za svoje usluge traže gotovo zanemarivo nisku naknadu.

Treba ih samo pozvati
Umirovljeni njemački stručnjaci koji djeluju u okviru organizacije Senior experten Servise (SES), u dobroj radnoj i mentalnoj kondiciji, dobit će uskoro radni angažman u svakom crnogorskom poduzeću koje izrazi želju za njihovim angažiranjem. Zauzvrat će im vlasnici crnogorskih poduzeća u kojima budu radno angažirani od tri tjedna do šest mjeseci plaćati smještaj, prijevoz i džeparac od pet eura na dan.

Crnogorci u nevjerici
Šef Komore njemačkoga gospodarstva za Crnu Goru i Srbiju Michael Schmidt kaže da ga u Crnoj Gori, nakon ponuđene besplatne pomoći umirovljenih njemačkih stručnjaka, često pitaju je li riječ o “mutnom” poslu. Međutim, on odgovara da je riječ o potpuno regularnoj djelatnosti, kao i o stručnjacima koji su u Njemačkoj završili svoj radni vijek i sada zbog svoje velike posvećenosti poslu jednostavno žele nastaviti radni angažman u Crnoj Gori. “Jednostavno, u Njemačkoj postoje ljudi koji žele promovirati njemački radni imidž i pomoći gospodarstvima nerazvijenih zemalja”, zaključuje Schmidt.

Slovenija odustala
Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić kaže da postoji zanimanje nekih crnogorskih poduzeća za angažman stručnjaka iz Njemačke i da će prvi takvi aranžmani uskoro biti zaključeni. Procedura je sasvim pojednostavljena – dovoljno je popuniti kratak formular i stručna pomoć iz Njemačke stiže u najkraćem roku. U Bosni i Hercegovini do 2009. provedeno je čak 70 SES projekata, a do kraja godine planirano ih je četiri sa tri starija stručnjaka. U Srbiji je za razdoblje 2009. – 2010. bilo, ili je još aktivno, ukupno 18 projekata sa 14 starijih stručnjaka, dok ih je u Crnoj Gori četiri. Slovenija je pak od 2003. do 2006. provela sedam SES projekata sa tri stručnjaka, ali se od 2006. ti projekti više ne provode.

Komentari (1)
Pogledajte sve

http://www.jedinstvo.com

New Report

Close